The English version of the beetroot pici is beneath the Hungarian post. 

A céklás pici ( ejtsd: pícsi ) ötlete egy ideje már a fejemben motoszkált. Szerintem jó ötlet ízesíteni vagy színezni a tésztát, ez esetben mindkettő megvalósul. Egy finom szószt ajánlok hozzá ami nem harsogó és nem fogja elnyomni a tészta valódi ízét…

A pici tészta eredete Toszkánában, Siena tartományban található. Vastag, kézzel készített tészta féle a spagetti rokona. Tipikusan két alapanyagból áll lisztből és vízből, a tojás opcionális.

Céklás pici receptje:

 • 200g tészta liszt
 • 3 púpozott tk céklapor
 • 100g víz
 • 1-2 ek extra szűz olivaolaj

Ennel a pontnál egy megjegyzés. Ha nincs céklaporod ( ami gyakorlatilag szárított cékla porítva) akkor is el tudod készíteni a tészta alapot friss céklával úgy ahogy Tiszta tésztánál láttam.

A lisztet belemérem egy keverő tálba hozzá adom a céklaport és jól elkeverem. Mélyedést csinálok a közepébe és hozzá adom a vizet és az olíva olajat is. Körkörös mozdulatokkal elkezdem keverni míg a tészta nagyjából összeáll. Majd folytatom a kezemmel, kiveszem deszkára és kb 6-8 perc alatt egy egynemű sima tésztát gyúrok belőle.

Letakarom, hogy ne száradjon meg a felülete és két óra hosszát pihentetem.

Az idő letelte után kiveszem a deszkára és a tenyeremmel kilapogatom olyan 2cm vastagságúra. Itt már nem szabad gyúrni a tésztát külöben nehezebb lesz kisodorni. Próbálok téglalapot formázni belőle. Késsel kb kisujjnyi vastagságú darabokra vágom és elkezdem sodorni őket a tenyerem és a deszka között. Egyik végétől haladok a másik felé és addig sodrom míg egy vastag spagettit nem kapok.

Tipp: ha csúszna a tészta a deszkán oszlass el a tenyereid között egy csepp vizet így jobban fog tapadni a felülethez.

Lisztezett tepsire rakom a céklás pici tésztát és jól beleforgatom a lisztbe.

A céklás pici tésztát beurre monté szósszal tálalom, amihez nem kell más mint felkockázott hideg vaj.

A tésztát lobogó sós vízben kb 4-5 percig főzöm vagy amíg meg nem fő. Ez alatt az idő alatt egy serpenyőbe kanalazok 4-5 evőkanál tészta főző vizet. Alacsony lángon tartom a serpenyőt, legyen meleg de ne forró. Egyesével hozzá adom a vaj darabokat és egy habverő segítségével eloszlatom az összes vajat. ( kb 125 g vajat használtam fel a tészta mennyiségéhez ).

A vaj emulziót alkot a vízzel és egy sűrű selymes vaj szószt kapok. Megsózom és frissen tört fekete borsot is hintek bele.

Leszűrőm a tésztát és rögtön bele teszem a meleg szószba. Átforgatom, hogy ez a vajas csoda mindenhol jól átjárja. Én még megbolondítottam egy kis kecskesajttal is… mmmmh… egyszerű és nagyszerű…

 

The recipe of this beetroot pici is so simple. But! You absolutely don’t need fancy or expensive ingredients to make a great meal…

These recipe makes about 2 portion.

For the beetroot pici:

 • 200g pasta flour
 • 3 heaping teaspoon of beetroot powder
 • 100g water
 • 1-2 tablespoon extra virgin olive oil

Method:

 1. In a medium bowl mix together the flour and the beetroot powder. Make a well in a middle and add the water and the olive oil.
 2. With a fork start mixing from the midle until everything incorporated. Then start kneeding it about 6-8 minutes until the dough becomes even and smooth.
 3. Cover it with a plastic wrap and rest it for 2 hours.
 4. After 2 hours  put it on the work surface and with your fist flatten it out about 2 cm thick. Do not knead it any more! With a knife start cutting it about 1 cm wide strings.
 5. Between your palm and the work surface roll it out into a thick spagetti shape. Put them onto a floured surface, and toss them together with flour. Prevents them from stick together.
 6. Boil salty water and cook it for about 4-5 minutes.

Meanwhile make the beurre monté: you are going to need about 125 g cold cubed butter. Goat cheese opcional.

 1. Put a pan on a low heat and add 4-5 spoon of cooking water. Start adding the butter cubes one at the time. Dissolve it in the water with a whisk. Do not add to much at one time and make sure the heat is on low.
 2. The butter and the water is going to form a beautiful velvety emulsion.
 3. Add salt and crack in some black pepper.

Now to assembly, drain the pasta and immediately toss it in the warm sauce. Crumble some goat cheese over it if you prefer.

And there you have it. Simple, yet delicious…

 

Kapcsolodó bejegyzések