A dán rozskenyér csakis egészségés alapanyagokból készül. Semmi más nem kell hozzá csak az általunk össze állított magkeverék ami legalább 3-4 magból áll, liszt, víz, só és melasz vagy árpa maláta szirup…

Dán rozskenyér

Természetesen nem árt ha van kovászunk mert ez a dán rozskenyér azzal készül. Az én konyha szekrényemben ( sajnos Angliában nem nagy hagyománya van a spejz-nek ahogy mifelénk hivják) sok féle magot és különböző gabona szemeket őrzök, szeretem őket használni különböző kenyerekhez vagy péksüteményehez. Pl a nemrég készített bagel vagy a magos tönkebúza kenyér receptjeimnél.

Dán rozskenyér

Recept:

Szinte az összes alapanyag méréséhez egy 1 dl-es mérő poharat használtam.

  • 1dl hántolt napraforgó mag
  • 1dl lenmag
  • 1dl hajdina
  • 1dl tört rozsszem
  • 5dl langyos víz
  • 2dl aktív kovász
  • 4dl teljes kiőrlésű bio rozsliszt
  • 1 ek melasz
  • 1 tk tengeri só

Dán rozskenyér

Az összes magot egy nagyobb tálba mérem, hozzá adom a vizet a kovászt és a melaszt. Jól elkeverem majd letakarom és a konyhapulton hagyom 10-12 órán keresztül.  Ezalatt az idő alatt a magok megduzzadnak és megpuhulnak a víz miatt. Én ezt korán reggel készítettem el így én este sütöttem a kenyeret. Persze előző este is elkészíthetjük így reggelre elkészül a keverék.

Dán rozskenyér

10 óra letelte után hozzá mérem a rozslisztet és a sót, jól elkeverem majd ismét letakarom és két órát várok. Előszeretettel használom a műanyag zuhanyzó sapkát, ki gondolta volna, hogy tökéletes hasznát veszem a kelesztő edényem letakarására is.

Dán rozskenyér

Kibélelem a kenyérsütő formámat sütő papírral úgy hogy csak a hosszabb oldalait takarja. Ez segíteni fog kiemelni a kenyeret sülés után. A formába öntöm a keveréket megszórom a tetejét liszttel és ismét másfél- két órát kelesztem. Az én sütőformám egész nagy, ehhez a mennyiségű tészta keverékhez válassz egy legalább 30cm×10cm nagyságú formát.

Dán rozskenyér

Az utolsó fél órában előmelegítem a sütőt 180 Celsius fokra. A sütő közepébe teszem a formát és 1 óra 15 percig sütöm úgy hogy félúton 180 fokot fordítok rajta. Rácson hagyom kihűlni legalább 2 óra hosszát mivel nagyon tömör és nehéz kenyér. Dániában kedvenc kenyérféle, legtöbbször alapja a híres Dán szendvicseknek.

Dán rozskenyér

 

 

 

Kapcsolodó bejegyzések