The English version of the sourdough cinnamon rolls ( fahéjas csiga ) recipe is beneath the Hungarian post.

Lehet, hogy van egy jól bevált fahéjas csiga recept a tarsolyodban amit már évek óta nyúzol és most azt gondolod na már megint egy újabb… ha így van lapozz tovább … ha viszont keresel egy kovászos fahéjas csiga receptet ami pihe puha és juhar szirupos krémsajtos mázzal készül pirított pekándióval megszórva akkor jó helyen vagy….

Megmondom őszintén ezen a recepten dolgoztam egy jó ideig . Többször próbáltam és változtattam rajta, de elárulok valamit, még mindig nem vagyok teljesen megelégedve vele! Na jó ez általában jellemző rám, maximalista vagyok! ez van! félre ne érts ezt nem azért irtam le mert el akarlak riasztani a kipróbálásától. A recept működik és isteni finom! A párom nagyon hálás ennek a posztnak, már hetek óta fahéjas csigát sütök…

Ez a fahéjas csiga recept tanghzong-gal készült! Ha követed az írásaimat akkor lehet, hogy emlékszel a pihe-puha Hokkaido kenyérre amit korábban készítettem. A tanghzong lényege, hogy kb a liszt 5-10%-át  előfőzöm tejjel, képezve egy sűrű pépet amit hozzá adok a tésztához. Ez az apró trükk hosszabb eltarthatóságot és puhább bélzetet is eredményez. Természetesen próbáltam nélküle is, nem volt rossz, de a második nap már szárazabbnak és keményebbnek éreztem a tésztát. A tanghzong  működik, használd!

Mivel odáig vagyok a juhar szirupért  és a pekán dióért ezért a recept részei lettek. A ízkombináció hatalmas!

fahéjas csiga

fahéjas csiga

fahéjas csiga

A kovászról egy pár szót. Nagyon fontos a kovász állapota, ha a kovászod túlérett és savanyú akkor számíthatsz arra, hogy a fahéjas csiga is savanyúbb lesz! Na most ez ennél a receptnél egy erősen meghatározó dolog! Figyelj a kovászodra mert ezen nagyon sok múlik, ha nem minden. Én rutin szerűen mindig kétszer etetem a kovászomat kenyér sütés előtt. Ennél a receptnél háromszor etettem ugyan úgy mint a briós receptemnél. A kovász fiatal és még a teljes érettségi állapot előtt áll. Az illata friss, mézes-tejes illatú és nem savanyú, úszik a vízen.

A recept készítését korán reggel kezdtem, mivel egy napos receptet szerettem volna készíteni. Ha két naposra szeretnéd ajánlom kezd a receptet késő délelőtt, majd a csigák hűtős éjszakáztatása után a délelőtti órákban süssd. A konyhám hőmérséklete 24-26 C körül mozgott egész nap.

Jól bevált kanadai Manitóba kenyér lisztet használtam aminek a fehérje tartalma eléri a 14,9%-ot. Mivel a tészta állaga meglehetősen lágy ezért én 2 óra hosszára hűtőbe teszem formázás előtt.

fahéjas csiga fahéjas csiga

 

Kovászos fahéjas csiga, juhar szirupos krémsajt máz, pirított pekán dió


A receptből kb 12-14 fahéjas csiga lesz.

A tésztához:

 • 450g Marriage’s kanadai kenyérliszt
 • 150g fiatal, aktív kovász ( 80% hidratáltság )
 • 318g tej
 • 1 egész tojás
 • 45g nád cukor
 • 50g szoba hőmérsékletű vaj

A töltelékhez:

 • 200g nád cukor
 • 20g őrölt fahéj
 • 40g olvasztott vaj

A mázhoz:

 • 200g krémsajt
 • 100g juharszirup
 • 3ek porcukor
 • pirított pekán dió a szóráshoz
 1. Először elkészítem a tanghzongot. Kimérek 158g tejet és 36g lisztet egy kisebb lábasba és közepes hőfokon addig főzöm amíg teljesen besűrűsödik. Közben folyton keverem. Félre teszem míg kimérem a többi alapanyagot.
 2. A dagasztó gép táljába mérek minden egyéb tészta hozzávalót a vaj kivételével, hozzá adom a tanghzongot is ha már nem forró. Addig dagasztom míg sima tésztát nem kapok és a tészta teljesen elválik az edény falától. Két részletben adom hozzá a vajat és közben magas erősségen dagasztok. A végeredmény egy selymes, lágy tészta. ( tészta hőmérséklete 28C volt )
 3. Átteszem egy tálba, letakarom és addig kelesztem míg legalább 1/3-al megnő, majd hűtőbe teszem 2 óra hosszára. Összekeverem a fahéjat a cukorral. Hűtőből kivéve kissé kinyomom  a levegőt a tésztából. Megszórom a pultot lisztel majd kinyújtom  a tésztát kb 30×45cm téglalapra.
 4. Megkenem az olvasztott vajjal, egyenletesen eloszlatom rajta a fahéjas cukrot. Feltekertem a hosszabbik oldalával kezdve. Kb 12-14 egyforma darabra vágom majd egy kivajazott tepsibe teszem őket, helyet hagyva közöttük.
 5. Letakarom és kb 2,5-3 órát kelesztem. 175C-os előmelegített  sütőben 30-35 percig sütöm, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. Elkészítem a mázat, simára keverem az összes hozzávalóját és a hűtőben tárolom. Légkeveréses sütőt használok, ha te nem akkor a sütési idő változó lehet.

Az egész lakást megtölti ez az összetéveszthetetlen édes illat ami számomra a világ egyik legjob illata! Fahéjas csiga!! A töltelék enyhén ki fog folyni és gyönyörűen buborékolni fog a csigák mellett a tepsiben… kell ennél jobb?

Enjoy!

fahéjas csiga fahéjas csiga fahéjas csiga

 

Sourdough cinnamon rolls, maple cream cheese glaze, toasted pecans


 

If you have a good cinnamon roll recipe that you bake from time to time and you don’t wanna change it, than just flip to another page… but… if you looking for a nice, soft sourdough cinnamon roll recipe with maple cream cheese glaze and toasted pecan nuts, then stay with me…

I have to tell you I baked this recipe a few times, until I found the final version that I like. Still! I’m not 100% happy with the recipe! Yes I’m a perfectionist, seeking for the best possible! But don’t get me wrong, the recipe works beautifully and it’s delicious!

I’m using tangzhong  method that makes the rolls even more soft and keeps them fresh longer. I use one of my favourite flours the Marriage’s mill very strong Canadian flour that contains 14,9%  protein. My starter is very young and doesn’t smell sour! Make sure that you start with a fresh and young starter otherwise your rolls could be sour. I bake with the fan on, so if you don’t, your baking time could be different.

Dough recipe:

 • 450g  Marriage’s Canadian very strong bread flour
 • 150g  young sourdough starter
 • 318g milk
 • 1 whole egg
 • 45g cane sugar
 • 50g butter at room temperature

For the filling:

 • 200g cane sugar
 • 20g ground cinnamon
 • 40g butter, melted

For the glaze:

 • 200g cream cheese
 • 100g maple syrup
 • 3 tbsp of powdered sugar

+some toasted pecan nuts

 1. First make the tangzhong. Measure 158g milk and 36g of flour to a small pan and on a medium heat cook it until it turns a paste. ( 1-2 minutes ). Measure all the remaining dough ingredients apart from the butter in a mixing bowl and on a medium high speed knead it until a smooth dough forms. ( 8-10 miutes ). Add the butter in two steps and keep kneading for a few more minutes. You should have a soft and silky dough at the end. Cover it and let it proof until it’s grows by 1/3 at least.
 2. Place it in the refrigerator for 2 hours, this will help to roll the dough out, as it is very soft. Mix the sugar and the cinnamon together.
 3. After two hours dust the work surface with some flour, knock back the dough and roll out to about 30×45cm rectangular. Brush the melted butter on top and sprinkle all the filling on it evenly. Roll up starting from the longer side.
 4. Cut the roll to 12-14 equal  pieces and place the rolls to a butterd tray. Cover and let it rise for 2,5-3 hours. Meanwhile make the glaze, mix all the ingredients together in a small bowl and place it in the fridge until use.
 5. Bake it in a 175C preheated  oven for about 30-35 minutes or until it’s turns nice and golden brown.

One of the most beautiful sweet aroma in the world fills the air of the flat…

Serve it with the glaze and the toasted pecans…

Enjoy!

 

 

Kapcsolodó bejegyzések