The English version of the fresh tofu recipe is beneath the Hungarian post.

Sokan nem szeretik a tofut, lehet te is közéjük tartozol. Én sem mindig szerettem. Pontosabban fogalmazva nem tudtam hova tegyem mikor először megkóstoltam. Talán akkor kezdtem megszeretni miután feljebb tettem a mércét a tofuval szemben támasztott elvárásaimról és jobb minőséget kezdtem el vásárolni.

Ne a hipermarketekben keresd, több sikerrel jársz ha ázsiai élelmiszer boltokban jársz utánna, vagy!! elkészíted magad! Mielőtt először elkészítettem a sajátomat azt gondoltam találtam olyat ami sok lépcsővel jobb mint az előző volt és általában mindig azt vásároltam ugyan abban az üzletben a Mill road-on. De mint ahogy sok más dologgal ezzel is pont úgy vagyok, nincs jobb a házi készítésű tofunál. Sokáig nem is sejtettem, hogy a készítése ennyire egyszerű és hogy kivitelezhető otthon is. Vettem egy tofu készítő szettet az Amazonról, tofut nem vettem azóta.

Ha kóstoltad már a boltban vásárolt szója tejet és nem éreztél túl nagy vonzalmat iránta, megértelek. Az 1-3. pontom ( lent a receptben ) alapján friss szója tejet készíthetsz adalékok és tartósítószer mentesen. Ja és még finom is!

Ok, egy nappal előre kell tervezned, talán ez a legynagyobb nehézség benne. Összesen annyit kell tenned, hogy előző este beáztatod a szója babot hideg vízbe. Ajánlatos jó minőségű, bio és non-GMO babot venni. Másnap reggelre a bab szinte megduplázódik méretben, magába szív kb kétszer annyi vizet mint a bab tömege.

Nigari avagy Magnézium Klorid egy természetes koagulátor, amit a tengervíz lepárlása során állítanak elő. Szükséged lesz erre a sóra az összeállításához. Ugyan nem próbáltam még de ecettel vagy citromlével is lehet tofut készíteni, viszont a végeredmény eltérő ill szemcsésebb tofut eredményez.

A préselésről egy pár szó. Én közepesen kemény tofut szeretek készíteni, mondjuk attól is függ hogyan szeretném fogyasztani. Levesbe vagy Agedashi tofu készítéséhez a puhább tofut preferálom a stir fry,  vagy Mapo tofu-hoz szerintem jobb a tömörebb tofu. Ahhoz hogy kb közepes tofut kapjak kb 20-25 percig préselek egyenletes nyomással. Ha puhábbat szeretnél rövidebb, ha keményebbet akkor hosszabb ideig hagyd a présben.

tofutofutofu

 

Friss házi tofu


Ebből a receptből kb egy 750g-os tofut kapsz.

 • 200g száraz szójabab
 • 1,3 l víz
 • 5g nigari ( Magnézium Klorid ) +50g langyos víz
 1. Első lépésként a tofu készítést megelőző este beáztatom a szójababot. Kb 10-12 órát vesz igénybe még teljesen megszívja vízzel magát és megpuhul. Reggel leszűröm és beleteszem a félét a turmixgépbe a fele vízmennyiséggel együtt. Addig turmixolom amíg nagyjából sima és sűrű krémes levet kapok, beleöntöm egy nagyobb vastag aljú fazékba. Így járok el a másik felével is.
 2. Elkezdem melegíteni, közben folyamatosan kevergetem. Mikor felforrt lejjebb veszem a hőt és még kb 10 percig gyöngyözve főzöm. Végig rajta tartom a szemem, ugyan úgy viselkedik mint a tej, ha nem kavarod leég és mikor nem nézel rá kb 2 másodpercig ki is fut az edényből!!
 3. Átszűröm egy nut milk bag  vagy sűrű szövésű sajtszöveten keresztül egy tiszta lábasba. Lehűtve friss szójatejként fogyaszthatod. A szűrődben megmaradt nedves töretet okara-nak hívják. Felhasználhatod smoothie-k vagy kovászos kenyér készítéséhez.
 4. Felmelegítem 73-75C-ra majd hozzá adom a nigarit 50ml langyos vízben eloszlatva, közben gyengéden keverem. 15-20 percre magára hagyom, ezalatt az idő alatt a szójatej megalvad. Átkanalazom a sajtszövettel kibélelt tofu présbe, ráhajtom a lelógó széleket és ráteszem a fedőt. Kb 500-1000g súlyt teszek a tetejére és a kívánt tömörségig préselem. ( az alábbi képen láthatót  20-25 percig préseltem )

4-5 napig minden további nélkül eltartható a hűtőszekrényben egy vízzel teli edényben. Ha frissen szeretnéd fogyasztani szeleteld fel, önts rá prémium minőségű szójaszószt és hints meg apróra vágott zöldhagymával. Vagy! Emlékszel a Szecsuán csili olajra amit hónapokkal ezelőtt készítettem? Nagyon jó vele és egy hintésnyi pirított szezámmaggal.

Enjoy!

tofu

tofu

Homemade fresh tofu


A lot of people don’t like tofu! Maybe you are one of them…. I’m wondering, if you don’t like it because of the flavour or the texture? Or maybe you have never tried a fresh, good quality one. I wasn’t a big fan of tofu either a few years before. As I started to buy better quality from Asian shops I started to like it.

I looked into the method and I realised it is so simple to make, even at home. So I ordered a tofu kit from Amazon and I never bought tofu again…

I used about 750g of weight to press the curd for about 20-25 minutes. If you like it softer, press it for a shorter time, or if you like firmer tofu keep the weight on for longer.

This recipe makes about 750g fresh tofu. I used nigari which is a natural coagulant. You will also need a medium sized tofu press.

 • 200g bio, non-GMO dried soya bean
 • 1300g water
 • 5g Nigari ( Magnesium Chloride )+50g warm water
 1. The day before you like to make tofu soak the soya beans in cold water overnight ( about 10-12 hours ). Next morning drain it and blend the half amount+half water in a blender until smooth and creamy. Repeat with the remaining. Pour it in a bigger pan and start working it up meanwhile stir it. Keep an eye on it, it’s behaves like the milk. As it’s starts to boil, turn the heat down to lower and keep stirring for about 10 more minutes.
 2. Drain through in a nut milk bag or muslin cloth into a clean pot, make sure you squeeze out all the liquid into a clear pot. And there you go you have fresh soya milk!! The wet pulp called okara, you can use it in smoothies or braead baking.
 3. Warm up to 73-75C degrees. Turn off the heat and pour in the nigari ( dissolved in the 50g water ), stir gently. Make sure it incorporates evenly. Prepair the press, put a small tray underneath and lay the muslin cloth into the press. Wait 15-20 minutes, than start to ladle the soyabean curd into the tofu press.
 4. I used about 750g of weight for 20-25 minutes. You are going to see the clean whey of the soya milk comes out straight away as you start pressing.

To try it fresh cut it up into bite size pieces, pour over some premium quality raw soy sauce and sprinkle it with sliced spring onion. Or! Do you remember the Sichuan chili oil that I made few months ago? It’s absolutely delicious with it and with some toasted sesame seeds.

Enjoy!

Kapcsolodó bejegyzések