The English version of the home made cultured goat butter ( kecske vaj ) recipe is beneath the Hungarian post.

Készítettél már valaha vajat? Tovább mennék, készítettél már valaha kefírrel készült-kecske vajat? Nem találok rá jobb nevet, úgyhogy egyenlőre így hívom.

Az egész egy apró kefír gombával kezdődött hónapokkal ezelőtt. Mivel nagyon szeretem a kefírt ezért rendszeresen készítem. Sütöttem már vele kenyeret, pizzát is mind nagyon szuper lett! Mivel vajat még nem készítettem vagyis helyesbítek nem önszántamból ( olyan már történt, hogy véletlenül túlvertem a tejszínt és vaj lett belőle ), most kísérleteztem azzal is.

Mivel szeretem a kecskesajtot és még nem próbáltam a kecske vaj-at ezért azzal kezdtem. Fermentált kecske vaj? Talán ez a legjobb kifejezés rá? Ahhoz hogy a vaj kapjon egy jó adag egészséges baktériumot és extra ízt a krémbe tettem az előkészült házi kefiremből. Már csak annyi dolgom volt, hogy vártam 8-12 órát ( vagy többet ). A tejszín teljesen besűrűsödött és finom savanykás illata lett. Ezt Creme Fraiche-nek hívják ami nem áll messze a tejföltől. Tudásom szerint a különbség a kettő között csupán annyi, hogy a tejfölnél a fermentáció előtt a tejszínhez tejet is adnak.

Én sűrű bio kecske tejszínt használok ehhez a recepthez ami elég hamar előkészült. A fermentáció idejét rád bízom, én kb 10 órát hagytam a konyha pulton, ( hozzá kell tennem a hőmérséklet 24-26C között mozgott) majd betettem éjszakára a hűtőszekrénybe. Mielőtt felvernéd, mindenképp hűtsd le a krémet. Hasonlóan működik mint a kovászos kenyér, ha lehet hasonlóságot mérni a kettő között. Minnél tovább fermentálódik annál savanyúbb lesz.

Fontos, hogy moss ki annyi írót a vajból amennyit csak tudsz különben csökken a vaj eltarthatósági ideje. Jeges víz segítségével egyszerű a dolog, moshatod vagy gyúrhatod a kezeddel is vagy egy erősebb spatula segítségével is.

kecske vaj

Házi kecske vaj


Ebből a receptből kb 600g fermentált kecske vaj lesz és 400g kecske író. Az íróból a kovászos kenyérhez adtam belőle, konkrétan a víz félét helyettesítettem íróval. Az eredmények csodás és ízletes kenyerek lettek. ( lásd a képeket lent )

Szükséged lesz:

 • 1 liter kecske tejszín
 • 4 evőkanál házi kefír ( boltit nem próbáltam )
 • 6-8g Himalája só
 1. Nagyon egyszerű a menet. A kecske tejszínhez adom a házi kefiremet jól elkeverem, letakarom és a konyha pulton hagyom, naptól távol kb 10-12 óra hosszát. Amit ezután kapsz az a Creme Fraiche amit ugyan ugy használhatsz mint a tejfölt.
 2. Átteszem a konyhai robotgép üstjébe és beteszem a hűtőszekrénybe 1-2 órára hogy teljesen lehűljön.
 3. Elkezdem felverni a habverő segítségével, lassú fokozattól a teljes sebességig emelem az erősséget. Nem árt letakarni a tálat mert amint elkezd szétválni a vaj az írótól kicsap az edényből. Nálam 3 perc sem kellett ahhoz, hogy elkészüljön. Átöntöm az egészet egy sajt szövettel kibélelt tálba és kipréselek belőle annyi írót amennyit csak tudok. Az írót beleteszem egy befőttes üvegbe, 1-2 hétig simán eláll a hűtőben.
 4. Szükséged lesz vízre és jegkockára a mosáshoz. Én kézzel “gyúrom”, hasonló mozdulatokkal mintha kenyeret hajtogatnék. Kb 4-szer ismételem meg a mosást amíg teljesen tiszta vizet öntök le róla. Miután kivettem a vízből hozzá adom a sót és bele gyúrom. A tál oldalán dolgozom így ha még lenne víz benne, könnyen lecsurog az edény aljára.

Míg puha a vaj beleteszem egy porcelán edénybe és azonnal fogyasztom finom frissen sült kovászos kenyérrel. Heaven!!

Enjoy!

Házi íróval készült tönke kenyér/the emmer bread made with home made buttermilk

kecske vaj

Házi íróval készült ez is/ this bread made with home made buttermilk too

kecske vaj

 

Cultured goat butter


Did you ever made your own butter?…I will go further… did you ever made cultured goat butter? If not and you are interested, this post is for you. I will show you my first and very successful experiment in making cultured butter.

The method is very simple. To culture it, I used my home made kefir that is the hardest part of the whole process. I only needed to wait 10 ( you can leave it for longer ) hours and the cream turned to an amazing Creme fraiche.  I whipped it and voila! the fresh home made cultured butter is done…

This recipe makes about 600g butter and 400g buttermilk. I used the buttermilk to bake sourdough breads. All of it turned out amazing and flavorfull with a soft interior and a nice crunchy crust outside! ( see pictures above )

You will need:

 • 1 l double goat cream ( I used Helen’s )
 • 4 tbsp home made kefir ( I haven’t tried a store bought one )
 • 6-8g Himalayan salt
 1. Mix the goat cream and the kefir together and leave it on the kitchen counter for 10-12 hours or if you like it more sour,  then longer. Basically it’s “done” when it turns thick and has a nice pleasant sour smell. Scrape it into the bowl of the mixer and place it in the refrigerator for 1-2 hours.
 2. Start whipping from the lowest setting to the strongest, make sure you cover it as it’s start to separating it’s going to splash out from the bowl. For me, the whole process took 3-4 minutes and the butter separated from the buttermilk.
 3. Scrape it into another bowl layed with cheesecloth. Squeeze out as much buttermilk as much you can. Pur the buttermilk into a jar and place it in the refrigerator. You can use it for 1-2 weeks.
 4. Pour ice water onto the butter and start kneading it. I used my hand to do this but you can use a strong spatula too. The water going to turn white from the buttermilk, discard it and pour fresh ice water on it. Repeat until the water stays clear.
 5. Add the salt to the butter and knead in until is well mixed. I did this on the side of the bowl with a spatula, this way I could squeeze out more water from the butter.

While it is still soft put it in a container and store it in a fridge for 3-4 weeks. Try it with a fresh home made sourdough bread! Heavenly!

Enjoy!

 

 

 

 

 

Kapcsolodó bejegyzések