KonyhaParádé

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it" – Julia Child

Homoktövis és earl grey tea

Homoktövis

Homoktövis

Ugye mindenki tudja mi az a homoktövis? Ha még nem is kóstoltad, de hallottál már róla. Én is így voltam ezzel sokáig mígnem két hónapja közelebbről is meg ismerkedtem vele.

A barátnőmet voltam meglátogatni Lettországban, Rigában és sikeült beszerezni egy keveset a helyi piacon. Nagyon megörültem neki mert nem nagyon találkoztam még piacon vele. A szezon időszaka késő őszre tehető, egészen decemberig szedhető. Savanyú, fanyar és nekem kicsit a piszkére emlékeztető íze van. Igazából akkor a legjobb ha “megcsípi a dér” így veszít a fanyarságából, nyersen nem ajánlatos fogyasztani mert élvezhetetlen. Azt tanácsolta az idős hölgy akitől vettem, hogy tegyem be a fagyasztóba 1-2 hétre, így lédúsabb is lesz kiengedés után.

Homoktövis

Így is tettem, igaz ez az időszak két hónapra sikeredett. Meg vártam míg kienged és teát készítettem belőle mézzel. A homoktövisről még érdemes tudni, hogy nagyon magas C-vitaminban ( 10-szerese a citromnak), béta-karotinban, omega-3-6-9 és a természetben ritkán előforduló omega-7 esszenciális olajokban is. Magas antioxidáns hatású bogyó.

Homoktövis

A homoktövis tea elkészítése nagyon egyszerű, csak egy pár alapanyag szükséges hozzá. Persze más teát is használhatunk hozzá nálam az earl grey a nyerő.

A homoktövis teához szükséged lesz:
  • 150g fagyasztott homoktövis bogyóra
  • szálas earl grey teára ( filtereset is használhatsz )
  • negyed citrom levére
  • kisebb darab gyömbérre ( apróra vágva )
  • mézre

Homoktövis

Felforralok egy liter vizet majd elkészítem vele az earl grey teát, de csak 2 percig áztatom a teafüvet. Közben összetöröm  a kiengedett homoktövis bogyókat az apróba vágott gyömbérrel és hozzá adom a teához. Lefedve 8-10 percig hagyom ázni. Poharakba öntöm, de közben szűrőn átszűröm a teát. Mézzel édesítem és még melegen iszom. Szerintem a legjobb ital hidegben és még finom is, ad egy nagy adag C-vitamin löketet a megfázás ellen.

Homoktövis

 

Kapcsolodó bejegyzések

2 Comments

Hozzászólás

All rights reserved © 2018 KonyhaParádé

Fel ↑