The English version of the Horchata recipe is beneath the Hungarian post. 

Gondolom az első dolog ami végig fut a gondolataidban “mi az a horchata?” ( ejtsd: horcsáta ) Én sem túl rég ismerkedtem meg vele, pontosan akkor mikor Arizónában voltunk tavaly a téli szünetben. Nyilván nagy foodie lévén mindent ki kell próbálnom.

Ha igazán jó mexikói konyha után néztünk nem kelkett messzire mennünk. Arizóna államban hatalmas a mexikói hatás az étkezési kultúrát illetően. Egyik nap elmentünk Rosa’s éttermébe, az étel választás is gondot okozott mert annyira nem voltam járatos a mexikói konyhában mielőtt elutaztunk. Végül enchilada-ra esett a választásom ami nem más mint házi készítésű tortillába töltött finomság ( lehet vegetáriánus vagy húsos ) sütőben sütve különböző köretekkel és szósszal tálalva. Viszont annyit molyoltam az választással, hogy elfeledkeztem az italról. Mikor a pincér kérdezett csak annyit mondtam neki, hogy szeretnék olyan valamit inni ami nagyon mexikói és alkohol mentes ( jobbnak láttam délben nem becsiccsenteni ).

Szóval így ismertem meg a horchata-t. Mexikóban a rizsből készült az elterjedtebb. Miután haza jöttünk végeztem egy kis kutatást horchata ügyben ekkor bukkantam rá a tiger nut horchatara vagy horchata de chufa-ra. A tiger nut avagy tigrismogyoró nem más mint egy apró gumó ami a földimogyoróhoz hasonlóan a föld alatt nő. Tápértéke magas, íze fantasztikus és édes. Beszerzése nem túl egyszerű, én Amazonról rendeltem szárított formában. Bioboltban esetleg szintén fellelhető.

horchata

horchata

 

Horchata receptek


Mindkét recept nagyon könnyen elkészíthető. Ha szárított tigris mogyorót sikerül venned áztasd be legalább 20-25 óra hosszára, hogy ismét hidratálódjanak. A rizzsel egyszerűbb a dolgod azt már pár óra múlva ihatod is…

Horchata rizsből:

 • 220g rizs (én rövidszeműt használok, de hosszú szeművel is tökéletes mint pl Basmati vagy Jasmin )
 • 2 púpos ek fehér szezámmag
 • 1/2-1 egész Ceylon fahéj rúd
 • 1,2l víz
 • cukor vagy bármilyen édesítőszer ízlés szerint

Horchata tigrismogyoróból:

 • 200g száraz tigrismogyoró
 • 1 l langyos víz
 • 2 szem zöld kardamom
 1. A rizst a szezámmagos és a fahéj rudat egy tepsire teszem és 200 C fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütöm. A cukorral és a vízzel együtt a turmix gépbe teszem és a legmagasabb fokozaton 4-5 percig járatom. Átöntöm egy edénybe és minimum 2-4 óra hosszán keresztül ( de legjobb éjszakán át ) áztatom.
 2. Az idő letelte után finom szövésű sajt szöveten keresztül vagy legjobb “nut milk bag”-en keresztül átszűröm. Használatig hűtőbe teszem.
 3. A tigrismogyoró horchatahoz. Átmosom a mogyorót, beleteszem egy nagyobb tálba és ráöntök 1 liter langyos vizet, hozzá adom a kardamomot is. Hagyom állni 20-25 órát a konyhapulton. Másnap az egészet beleteszem a turmix gépbe és 4-5 percig magas fokozaton turmixolom. Ezt is átszűrőm a nut milk bag -en keresztül, hűtöm. Számomra nem kellett cukor bele, mert természetesen magas a cukor tartalma így finom édes lett az ital is.

Mielőtt szervírozod keverd  össze! Mindkettőre jellemző, hogy a szilárdabb részek leülepednek. Sok jéggel és fahéjjal a legfinomabb!

Enjoy!

horchata

 

Horchata


Horchata is a popular and very refreshing non-alcoholic drink. Mostly comes from the Latin American countries and it’s perfect in hot weather! First I tried the rice one when we were in Arizona last year. The Mexican cultural influence is huge in that state, there are a lot of authentic Mexican restaurant. It’s also popular in Spain, they use tiger nut to make horchata de chufa.

My personal preference is the tiger nut one. It’s thicker, creamy and naturally sweet. However it’s not easy to buy fresh tiger nut unless you living in Spain or Africa. I bought mine on Amazon in dried form. Make sure that you soak them before use at least for 20-25 hours.

Rice horchata:

 • 220g rice ( I used round one but Basmati and Jasmine works perfectly)
 • 2 tbsp sesame seeds
 • 1/2-1 Ceylon cinnamon stick
 • sugar or any sweetener of your liking
 • 1,2 l warm water

Tiger nut horchata or horchata de chufa:

 • 200g dried tiger nut
 • 1000g warm water
 • 2 green cardamom
 1. For the rice horchata put the rice, sesame seeds and the cinnamon stick on a tray and roast them for 8-10 minutes on 200 C. Place it in the blender and add the water and sugar. Blend it on high speed for 4-5 minutes and pour it in a bowl. Let it infuse for 2-4 hours or overnight in the fridge.
 2. Pour it through on a cheese cloth or nut milk bag.
 3. For the tiger nut milk first wash the nuts then soak them for 20-25 hours in a liter of water. Next day put it in the blender with the water and cardamom and blend it for 4-5 minutes on high speed.  Pour it through on a nut milk bag or cheese cloth, chill.

Mix it before pour in the glasses! Best serve on ice with a hint of cinnamon.

Enjoy!

 

 

 

Kapcsolodó bejegyzések