The English version of the home made ricotta is beneath the Hungarian post.

A ricotta  készítése otthon sokkal egyszerűbb mint ahogy azt gondolnád. Négy alapanyag és egy kis türelem kell hozzá…

Eredetileg Olaszországból származó ricotta többféle tejből is készülhet mint pl kecske, bivaly vagy birka tejből de legelterjedtebb a tehéntejből készült változat. Krémesebb és egy kicsit édesebb is mint a túró, viszont a felhasználása hasonló lehet.

Elkészítése nem igényel nagy tapasztalatot és egy órán belül friss ricottát készíthetsz otthon. Ajánlatos ételhőmérőt használni és nem árt ha van otthon sajt muszlin anyagod is. Szükséged lesz még egy tálra amire egy szűrőt is helyezel.

Ricotta hozzávalói:

 • 1700ml magas zsírtartalmú tej  ( én 4%-osat használtam )
 • 300ml magas zsírtartalmú tejszín
 • 1,5 citrom kifacsart leve

A tejet és a tejszínt belemérem egy vastag aljú lábasba és lassú tűzön elkezdem melegíteni. Itt jön a képbe az ételhőmérő. Egészen 88-90 Celsius fokig melegítem, közben keverem, hogy le ne égjen.

Mikor elérhe a hőmérsékletet beleöntöm a citromlevet és hozzá adom a sót is, összekeverem és lekepcsolom a tűzhelyet.

Várok 10 percet, közben nem keverem. Egy merőkanállal átmerem a muszlin anyaggal kibélelt szűrőbe. Azonnal láthatod, hogy a savó gyűlik a tálban és a friss ricotta a szűrőben marad

Miután az összes ricotta a szűrőben van várok kb 30 percet, hogy jól lecsöpögjön. Kb 5-600g ricottát kapok a végén. Megvárom míg teljesen kihűl és a hűtőben tárolom.

Persze a savó mennyisége sem elhanyagolható ami itt “mellék termékként” keletkezett. A savó újra forralásával ismét kaphatunk egy kisebb mennyiségű ricottát. Vagy akár felhasználhatod kenyér készítésénél, a folyadék egésze kiváltható a savóval. Mi ricotta sconest készítettünk legutóbb belőle ami nagyon jol sikerült. De ezen kívül még számos felhasználása lehet a savónak, interneten találsz egy párat.

 

How to make ricotta at home:

Making fresh ricotta at home it is very simple.  All you need is four ingredients and a little bit of patience.

You going to have about 5-600g of ricotta out from this recipe and of course wey which also a reusable ingredients. You can find a several uses of wey on internet.

For the recipe:
 • 1700ml whole milk
 • 300ml double cream
 • juice of 1,5 lemons
 • salt
Method:
 1. in a heavy bottom pan start to heat up the milk and the cream until it reaches 88-90 Celsius, stir it occasionally
 2. add the lemon juice and the salt and stirring it until the juice incorporated, then turn off the heat under the pan, wait 10 minutes.  You will see it is start to separate straight away
 3. preper your draining equipments. You need a bowl with a sieve on it, which is laid with a piece of muslin cloth
 4. after the 10 minutes use a ladle and spoon the mixture into a sieve. You can see the fresh ricotta stays in a sieve and the wey dripping into a bowl
 5. wait 30 minutes and there you have it. When  it’s cold store it in a fridge.

 

Kapcsolodó bejegyzések