Ír szódás kényér, már rég a “to do” listámon volt. Ennél egyszerűbb kenyeret már ki sem lehetne találni,  szó szerint összekeverem,  formázom és sütöm. Annyit “bonyolítottam” a dolgon,  hogy saját magam készítettem el az írót, ami ugyancsak pofon egyszerű.

Akkor sütöm  ha nincs otthon kenyér és egy órán belül szeretnék meleg kenyeret az asztalra, mert dagasztani és keleszteni sem kell.  Semmi más nem kell hozzá csak liszt, só, sütőpor és író.

Az szódás kenyér a 19. század közepén lett népszerű Írországban holott az eredete  az USA-ba tehető. Az őslakos populáció által terjedt el, feltehetően századokkal ezelőtt. A szódabikarbóna helyettesítésére hamuzsírt használtak amivel ugyan azt az effektet érték el.

sodabread1

Nagyon egyszerű írót készíteni,  összekeverek 250ml magas zsirtartalmúgy tejet és 2 ek friss citromlevet és várok 15 percet.  Természetesen boltban vásároltat is használhatsz.

soda2

Mielőtt elkészítem az írót, felkapcsolom a sütőt 200 fokra és beteszem az agyag lábast melegedni, majd hozzá látok a tésztához.

Recept:

  • 150g kenyér liszt
  • 100g sima liszt
  • 100g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csapott tk szódabikarbóna
  • 1 csapott tk só
  • 260ml író

Egy közepes méretű tálban összekeverem az összes száraz hozzávalót,  majd mélyedést csinálok a közepébe és oda öntöm az írót.

soda3

Innentől gyorsan kell cselekedni, mivel az író és a szódabikarbóna (sav-bázis) reakcióba lép egymással ezáltal fog megemelkedni a kenyerünk. Addig keverem amíg homogén nem lesz a tészta. Nem szabad dagasztani, így érjük el a kívánt omlós és kicsit a tortára emlékeztető állagot.  Mikor összeállt lisztezett felületre teszem és cipót formázok belőle és a tetejét megszórom liszttel.

soda8

Kissé kilapogatom és egy mély keresztet vágok a tetejére. A sütő tálam ekkorra már elérte a kívánt hőmérsékletet. Rögtön bele is teszem és 20 percig fedővel majd további 10 percig fedő nélkül készre sütöm. A kenyér alját  megkopogtatva kongó hangot ad.  Rácson hagyom kihűlni.

soda7

Szerintem a legjobb vajasan egy finom lekvárral és hideg tejjel….

sodajo

Kapcsolodó bejegyzések