The recipe of the Japanese udon noodles beneath the Hungarian post.

A japán konyha iránti érdeklődésem töretlen, sőt az idő múlásával csak erősödik. Keresem, kutatom az “új” ízeket, próbálok új dolgokat felfedezni, kóstolni és elkészíteni itthon. A japán udon tészta régóta kedvencem, idáig mindig megvettem a tésztát, általában vákum csomagolva vagy éppen a londoni Japán centrumból fagyasztva. Semmi nem jobb mint a frissen készült, azt hiszem ezek után nem fogok venni többet.

Udon

A tésztát tradícionális úton készítettem, ami nem jelent mást minthogy szó szerint “lábbal” dolgoztam ki. Az alacsony víztartalom nehézzé teszi a tészta kézzel való gyúrását így azaz okos gondolat született a japánok fejében, hogy a test súlyát használva, lábbal dolgozzák simára és ruganyosra a udont. Szó szerint “járni” kell rajta. Mikor előszőr megláttam azt hittem vicc, de nem! Működik! FUN!

Udon

Udon

UdonUdon

A recepthez mindösszesen 3 alapanyagra lesz szükséged, könnyű elkészíteni és szerintem élvezetes is. Akár gyerekeket is érdemes bevonni a készítésébe. Biztos vagyok benne, hogy élvezni fogják, főleg a lábbal tapicskolós részét.

A liszt választásról annyit, hogy én a lisztet a Japán centrumban vettem Londonban. Persze nem kell ezért elutaznod oda, de ajánlatos kenyérlisztet használni hozzá aminek a fehérje tartalma 10-13% körül mozog. Mivel nem sok alapanyag kell hozzá érdemes jó minőséget használni. Ebből a receptből 2 adag lesz, de mivel én nagyon szeretem a japán udon tésztát én általában 110-130g lisztet szoktam számolni egy főre.

Japán udon tészta receptje 


 • 220g kenyérliszt
 • 95-105g víz
 • 10g só
 1. Egy tálba mérem a lisztet, egy  másik kisebb tálban pedig eloszlatom a sót a vízben. A liszthez adom a sós víz kb 80%-át és a kezemmel “gereblyézni” kezdem körkörös mozdulatokkal. Ezt addig folytatom míg a víz felszívódik.
 2. Ettől a ponttól kisebb adagonként adok hozzá még vizet és ellenőrzöm az állagot. Én kicsit kevesebb mint 100g-ot adtam hozzá. Minden lisztnek más a vízfelvevő képessége, elképzelhető, hogy neked kicsit kevesebb vagy több vízre lesz szükséged. A tésztának száraznak kell lennie! ( kép fent ) Lehet, hogy itt azt gondolod még kell hozzá víz, de nem! A lisztnek idő kell míg hidratálódik, szóval gyúrd össze amennyire tudod. Lehetőleg a liszt vegye föl az összes vizet, és álljon a tészta egybe.
 3. Beteszem a tésztát egy zárható zacskóba és fél órát pihentetem. Most jön a FUN rész! Leterítek egy konyharuhát a földre, ráteszem a tésztát a zacskóban, ( nyitva hagyom a zacskót egy pár milliméterre, különben kiszakadhat a benne lévő nyomástól ) majd egy újabb konyharuhát a tetejére. Óvatosan rálépek mindkét talpammal és addig járkálok rajta amíg lapos nem lesz. Kinyitom a zacskót, ismét gombócot formázok a tésztából és visszazárom a zacskóba. Megismétlem a folyamatot 2-szer vagy háromszor,  vagy addig amíg a tészta teljesen sima és ruganyos nem lesz. Itt egy video is róla.
 4. Persze ha nem tetszik a lábbal tapicskolós dolog a kezeddel és egy sodrófa segítségével is kidolgozhatod a tésztát. ( képen fent) Itt viszont szükséged lesz az erődre.
 5. Két órát hagyom pihenni majd lisztezetlen felületen négyzet alakúra nyújtom míg el nem érem a 3-4mm-es vastagságot. Meghintem liszttel és két szélét behajtom középre, ismét lisztezem majd félbe hajtom hosszában. Vágódeszkára teszem és egy éles kés segítségével 3-4mm széles metéltre vágom.
 6. Rögtön kifőzhetet lobogó vízben kb 12 perc alatt, vagy légmentesen záródó konténerben 3-4 napig eláll hűtőben.

Tökéletes alapja bármilyen japán levesnek, wokos stir fry ételnek… ha szeretnéd tudni én mit készítettem belőle néz be hozzám később is.

 

Japanese udon noodles 


I’m a big fan of Japanese cuisine, especially love noodle dishes. Before I made my first udon noodles I was always buying them, but since then I just make my own. It’s so much better and there is nothing to compare to the fresh home made noodles.

I bought my flour in the Japanese centre in London, but strong bread flour will also do. Try to select a flour with protein contents between 10-13%. I used the traditional method to do this udon. Because the dough is fairly hard, according to the old traditional method using the body weight to work out the dough. Simple step on the dough and “walk on it”.

You will need only 3 ingredients :

 • 220g of strong breadflour
 • 95-105g of water
 • 10g of salt
 1. Dissolve all the salt in the water, measure the flour into a bowl. Add about 80% of the salty water to the flour and while you mixing it with your hand, keep your fingers apart from each other. From this point add the water slowly and add just enough to make the dough come together. You may don’t need all the water, ( I used a bit less then 100g ) the dough has to be dry. All flour water absorption is different. Over the resting period it’s going to be hydrated, so if you add to much water it is going to be to soft.
 2. Put the dough into a ziplock bag and rest it for half an hour.
 3. Now let’s begin the FUN part! Put a cloth on the floor, place on the dough in the bag ( leave the bag open for a few mm otherwise it may burst ) cover it with another cloth.  Step on the dough and flatten it with your feet. Fold the dough in a ball and repeat the process 2-3 times or until the dough nice springy and smooth. Here is a video about the method.
 4. If you don’t prefer this method you can use a rolling pin and your strength to work with the dough.
 5. Let the dough rest for 2 hours, then roll out on unfloured surface to 3-4mm thickness and square shape. Flour the surface of the dough and fold two sides into the middle, ( flour it again ) then fold it half lengthwise. Transfer it to a chopping board and cut it to about 3-4mm wide strips. There you have it, home made udon noodles.

You could straight away cook it in boiling water for about 12 minutes or store it in an airtight container for 3-4 days.

If you like to know what I cooked with the noodles stay tuned, recipe coming soon.

Kapcsolodó bejegyzések