Nagy híve vagyok a tradícionálisan elkészitett és tartósított élelmiszereknek. Azt tudjuk, hogy a fermentált vagy erjesztett ételek jót tesznek velünk, az aktív baktérium kultúrák jelenléte miatt. Az erjedés növeli az élelmiszerek tápértéket azzal, hogy jobban hasznosulnak, könnyebben felszívódnak a szervezetünkbe. Esetünkben tejsav baktériumos erjesztésről beszélünk, ami teljesen naturális úton indul el a kimcsi készitése közben.

Azt tudod-e, hogy mennyi erjesztett élelmiszert és italt fogyasztasz?

Itt van például a kakaó, a kávé, sör, bor, tofu, miso, sajtok és különböző tejtermékek mint a kefir, joghurt, tejföl a savanyú káposzta, Nam Pla (halszósz) és végül de nem utolsó sorban a kenyér. Persze sorolhatnám még mert a lista hosszú, csak a legismertebbeket említem.

Életemben először Koreában találkoztam a kimcheevel (hol máshol?) úgy jó 15 évvel ezelőtt. Emlékszem félve kóstoltam meg mert tudtam, hogy csípős lesz, de kellemes meglepetés ért. Ugyan csípős volt, de nem ehetetlenül, és tökéletes kiegészítője különböző ételeknek. Persze ahány ház annyi szokás, valahogy úgy fogyasztják mint mi a savanyúságot. Meglepő módon az éves kimcsi fogyasztás  Koreában 18kg/fő/év.

Készítéséhez legalkalmasabb az égetett agyag edény, tradicionálisan is ezt használják Koreában (onggi) szinte mindent ebben tartósítanak. Az égetése során a szerkezete porózussá válik vagyis mikroszkopikus méretű lyukak keletkeznek rajta, ami alkalmassá teszi a tökéletes erjedésre. Ne használj műanyag vagy fém edényt!

Kimchee receptje:

  • 1 fej kínai kel
  • 1 közepes méretű jégcsap retek (daikon)
  • 1 lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1 csokor újhagyma
  • fél csokor koriander
  • 3-5 púpozott ek koreai chilli pehely (gochugaru)
  • 3 ek Nam Pla  (halszósz – elhagyható)

kimchee - koreai chilli pehely

A folyamat nagyon egyszerű, a kelt leveleire bontom, megmosom és keresztbe kb 2 cm széles csíkokra vágom. A retket meghámozom és mandolinnal (szeletelő) vékony szeletekre vágom. Beleteszem egy nagyobb tálba a kellel együtt és egy jó nagy maréknyi tengeri sóval jó bemasszírozom, hogy mindenhova jusson. Hagyom 1-1 1/2 órát állni, közben egyszer átfordítom. Ez segít a kelben és a retekben lévő víz egy részét eltávolítani. Ez alatt az idő alatt megtisztítom a többi zöldséget, a lila hagymát nagyobb lyukú reszelőn a fokhagymát és a gyömbért kisebb lyukú reszelőn lereszelem. Az újhagymát 1 cm-es darabokra vágom, a koriandert durvára aprítom, majd mindent tálba teszek a halszósszal és a chilli pehellyel együtt és jól elkeverem.

Az idő letelte után a kelt és a retket szűrőbe teszem és átmosom vizzel, majd jól kinyomkodom. Összekeverem a chillis keverékkel és pár percig masszírozom, hogy jól elkeveredjen és átjárják az ízek. Elkezdem rétegezni az agyag edénybe úgy, hogy a a rétegek közül kinyomkodom a levegőt addig míg a folyadék megjelenik a tetején, ez fontos! Én lefedtem az edény tetejét egy fólia darabbal is és a konyhapulton hagytam 4 napig fermentálódni olyan 21-23 celsius fok között ez ideális a tejsav baktériumok számára. De csatos vagy sima befőttes üvegben is tökéletes lesz. Ne tedd teljesen tele, mert a folyadékok kifuthatnak. Én második nap után kinyitottam és ismét lenyomkodtam.

Legalább 3 napot hagytam a pulton mielőtt hűtőbe tettem, ott hetekig eltartható, összesen annyi történhet vele, hogy savanyúbb lesz.

kimchee

Kapcsolodó bejegyzések