KonyhaParádé

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it" – Julia Child

Birsalma, házi labneh / Poached quince with labneh

LabnehBirsalma

Évekkel ezelőtt még a londoni éveim alatt voltam Kensingtonban egy szuper Libanéz étteremben, akkor hallottam először a Labneh-ről. A labneh nem más mint egy igen sűrű, krémes joghurt féle. A mezze platter része volt ami tökéletesen kiegészítette a kellemesen fűszeres ízeket a tálon. Tudtad, hogy el tudod készíteni magad is? Csak sima joghurt kell hozzá és egy kis türelem. Hogy hogyan jön össze a birsalma különleges ízével? Megmutatom…

A napokban kaptam néhány birsalmát, nagyon megőrültem nekik. Nem sokat lehet találkozni vele itt Angliában, maximum a sajttálakon birsalma sajttként. Nekem mindig a gyerekkorom jut eszembe a birsalmáról, Édesanyám általában fahéjas birsalma mártást készít belőle amit egyszerűen imádok. Hidegen vagy melegen malacsült mellé vagy csak magában mindenhogyan finom.

Én most egy posírozott fűszeres birsalmát készítek házi labneh-el amit előtte való nap készítettem el. Nagyon egyszerű desszert, szimpla hozzávalókkal ami szinte minden háztartásban megtalálható.

Birsalma, labnehLabneh

 

Posírozott birsalma, házi labneh 


 

 • 4 közepes birsalma
 • 120g barna cukor
 • 500g natúr vagy görög joghurt
 • 1 citrom héja és leve
 • 1 fahéj rúd
 • 4-5 szegfűszeg
 • pisztácia frissen durvára törve
 1. Először a labneh-et készítem el. Kibélelek egy közepes szűrőt sajt vászonnal és egy tál felé rakom, bele öntöm a joghurtot. Én görög joghurtot választottam, mert az eredetileg is sűrűbb és krémesebb. Szinte azonnal el kezd csöpögni a savó belőle. Ha a natúr joghurtot választod számolj vele, hogy tovább tart elkészíteni mert abban több a folyadék. Reggelre szépen besűrűsödött, átteszem egy tálba és használatig félre teszem.
 2. Megmosom a birsalmákat majd mindegyiket ketté vágom és kiszedem a magházat ( nem dobom ki ezzel együtt fogom főzni az almákat ). Nem hámozom meg őket, de ha zavar te megteheted. Bele teszem egy lábasba vágott félével lefelé. Feloldom a cukrot kb egy liter vízben, ráöntöm a birsalmákra. Hozzá adom a fűszereket a citrom levét és a héját is. Lassú tűzön elkezdem főzni ( posírozni ) szinte csak apró buborékokkal. Nem szabad forralni mert a birsalma megreped, szétnyílik.
 3. Kb 1 óra múlva megfordítom őket és a másik felével lefelé is főzöm kb fél órát vagy amíg teljesen meg nem puhul. A kanál könnyen belemegy.
 4. Kiveszem őket a főzőléből és feljebb kapcsolom a tűzhelyet közepes fokozatra. Besűrítem a folyadékot szirup állagúra. Nem vesz sok időt igénybe mert már eleve redukálódott főzés közben és a birsalmában található magas pektin tartalom is segít rajta.
 5. Már csak annyi dolgom maradt hogy összerakjam a desszertet. Egy kisebb tálkába teszek egy fél almát leöntöm 3-4 kanálnyi sziruppal és kanalazok rá labneh-et is. Megszórom egy kis frissen pirított tört pisztáciával…

Egyszerű, de nagyszerű! A birsalma ilyenkor a legfinomabb mikor itt a szezon időszaka. Ne hagyd ki! Enjoy!

Birsalma

 

Poached quince with home made labneh 


 

Oh I love quince! They are in season now, so I put my hands on a few beautiful pieces. This is a kind of fruit that you can not eat straight from the tree, otherwise you will break your teeth on it. You have to cook, bake, or poache them to enjoy the unique flavour of the quince.

This perfumed fruit always reminds me of my childhood. As I step into the house there is an unmissable delicate smell of the quince in the air… My Mum is still cooking my Grandmother’s quince and cinnamon sauce recipe that we usually eat with roast pork, or just by itself because it’s just so good.

This time I will show you how else you can enjoy these nice fruits. I also made some home made labneh that compliments the quince sweet flavour very well.

This recipe takes a day to make because of the fresh labneh, but if you prefer you can buy it in international shops.

 • 4 medium sized quince
 • 120g brown sugar
 • 500g of natural or Greek yoghurt
 •  peel and juice of one lemon
 • 1 cinnamon stick
 • 4-5 pieces of cloves
 • pistachio freshly crushed
 1. To make the labneh. Lay a cheesecloth into a medium sieve and place a bowl below. Pour the yoghurt ( I used Greek, because is already thicker and creamyer ) into the sieve, cover it and place it into the refrigerator for overnight. In the morning transfer it to a small bowl.
 2. Wash then cut the quinces in half and take out the core ( no need to peel, just if you prefer them that way). Place them into a pot cut-side down. Dissolve the sugar in about a litre of water and pour in the pot. Add the lemon juice the lemon peel, the cinnamon stick and the cloves. Start simmering on very low heat for about an hour.
 3. Turn the quinces up side down and continue cooking for about another half hour or until the spoon can cut through the flesh of the quince very easily. Do not boil them otherwise the quince going to break.
 4. Take them out and turn the heat up under the pot, reduce the liquid until reaches a syrup consistency. It doesn’t takes long because the quince contains a lot of pectin which helps to thicken the syrup.
 5. Now assemble the dessert. In a small serving bowl place a half poached quince, pour on 3-4 spoonful of syrup, add a dollop of labneh and sprinkle with the freshly crushed pistachios.

Enjoy!

Kapcsolodó bejegyzések

1 Comment

 1. GrizzlyAndrew

  2017-10-18 at 19:50

  Wunderbar

Hozzászólás

All rights reserved © 2018 KonyhaParádé

Fel ↑