KonyhaParádé

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it" – Julia Child

Orecchiette & brokkoli pesto / Orecchiette & broccoli pesto

The English version of the orecchiette with broccoli pesto recipe beneath the Hungarian post. 

A kamutnak elképesztően jó íze van! Szoktam vele kenyeret is sütni de a tésztában egyszerűen csodálatos az íze és az illata is. Tudom nem igazán egy minden napos liszt féleség, de hidd el megéri felkutatni és sütni főzni vele. Ősi gabona féle ami magában hordozza a diós ( nutty ) ízvilágot. Nem beszélve arról, hogy sokkal több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz mint a modern gabona félék.

Orecchiette

Az orecchiette tészta ötlete akkor jött mikor a minap nézegettem a tavalyi pugliai utunk képeit. Egyik este egy kis trattoriaban vacsoráztunk amikor egy hatalmas vihar jött. Hirtelen ömleni kezdett az eső, annyi eső esett pár perc alatt, hogy hömpölygött a víz a kis utcákon. A vacsoránkat éppen be tudtuk fejezni még a vihar előtt…én házi orecchiettét ettem paradicsom szósszal… emlékszem rá kiváló volt.

Ez a tészta féle Olaszország déli részéről Pugliából, származik olaszul orecchiette “kis fület” jelent, gondolom a tészta formája adta a nevét. Mivel Pugliában rengeteg brokkolit termesztenek ezért az orecchiette brokkolival készítve vált a legnépszerűbb tészta étellé.

Próbáltad már a brokkoli  pestót? Hihetetlen jó! Annyira finom, hogy miközben a tészta főtt az edényben nem bírtunk ellenállni a kísértésnek és a kész brokkoli pestóba tunkoltuk a frissen sült kovászos kenyeret. Huhh…

Orecchiette

Orecchiette

Orecchiette

 

Orecchiette brokkoli pestóval 


Ez a tészta recept két szemelyre szól. A brokkoli pestóból nagyobb adag lesz így kb a felét lefagyasztottam. Egy hónapon belül érdemes felhasználni.

A tésztához:
 • 100g teljes kiőrlésű bio kamut liszt
 • 100g durumliszt
 • kb 100g víz
 • csipet só
A brokkoli pestóhoz :
 • közepes fej brokkoli
 • 60g reszelt parmezán sajt+ a tálaláshoz
 • 40g pirított fenyőmag
 • kb 150 ml extra szűz olíva olaj
 • 1 fokhagyma gerezd
 • só, bors ízlés szerint
 • néhány bazsalikom levél
 1. Először a tésztát készítem el. Egy kisebb tálban összekeverem a tészta hozzávalóit és pár perc alatt egy kemény tésztát gyúrok. Letakarom és kb fél órát, órát hagyom pihenni.
 2. Ez alatt az idő alatt elkészítem a pestót. Forró erősen sós vízben kb 1-2 percig blansírozom a rózsáira szedett brokkolit, majd azonnal jeges vízbe teszem. Alaposan lecsöpögtetem, majd a pesto további alapanyagaival a robotgép táljába teszem és addig aprítom míg sűrű szósz állagú nem lesz. Félre teszem a további használatig.
 3. A tésztát 5 egyenlő részre osztom, majd egy kb 1 cm átmérőjű “kígyót” formázok belőle. Kisebb, kb 1cm-es darabokra vágom. Egy recés kés oldalának segítségével kilapítom a kisebb tészta darabot majd egyenletes nyomással elkezdem magam félné húzni. Ezáltal a tészta felpöndörödik két oldalt ( fent képen láthatod ). Itt most meg is állhatnék és ezt a tésztát használhatnám.  Ezt úgy hívják cavatelli, ha olvasod az írásaim emlékezhetsz a dió cavatelli receptemre.
 4. Ahhoz, hogy befejezzük az orecchiette-t a felpöndörödött széleket vissza sodrom és a hüvelyk ujjaim segítségével “kalap vagy fül?” alakra formázom ( szerintem nehezebb elmagyarázni mint csinálni, a képek magukért beszélnek ).
 5. Lisztezett tepsire teszem őket. Közben vizet forralok majd 4-5 perc alatt kifőzöm a tésztát. Azonnal összekeverem a brokkoli pestóval, két tányérra osztom és megszórom parmezán forgáccsal és pirított mandulával.

Enjoy!

Orecchiette

 

Homemade orecchiette with broccoli pesto


This broccoli pesto was a surprise for me! I love it! That day when I was shooting this post freshly baked sourdough bread came out from the oven, while we were waiting for the pasta to cook we dipped the fresh bread into the pesto… huhh

Of course we left “some” for the kamut pasta too… I often use khorasan flour to bake bread but the pasta is exremly delicious..

This recipe makes 2 portions of pasta and about 4 portions of broccoli pesto. If you are not going to dip your bread in it and eat half of it as we did easily freezable.

 

For the pasta:

 • 100g wholemeal kamut or khorasan flour
 • 100g semolina flour
 • about 100g water
 • pinch of salt

For the broccoli pesto:

 • medium head of broccoli cut in smaller pieces
 • 60g grated parmesan cheese + shaving to garnish
 • 40g toasted pine nuts
 • about 150ml extra virgin olive oil
 • 1 cloves of garlic
 • salt, pepper
 • few basil leaves
 • toasted almond slices to garnish
 1. First make the pasta dough. Put all the pasta ingredients in a bowl and in a few minutes knead a springy, hard dough. Cover it and rest it for half an hour to an hour.
 2. Meanwhile the dough resting, boil water ( salted! ) to blanche the broccoli for 1-2 minutes only, than put it in ice water straight away. Drain it well and place it along with the rest of the pesto ingredient to a blender. Blend it until you reach the thick sauce consistency.  Scrape it out and set aside until needed.
 3. Divide the dough to 5 equal pieces and roll them out to approx 1 cm diameter cylinder. Work with one roll at the time and cover the rest. Cut it to smaller pieces and with the serrated knife’s side flatten it. Start to pull the knife towards yourself and keep pushing the dough down. It’s going to curl up both sides. Now roll down the sides and with your thumb push out the middle ( see picture above, believe me it’s easier to do it than explain it ). Place them in a lightly floured tray.
 4. Cook for about 4-5 minutes then mix well with the broccoli pesto, serve with parmesan shavings and toasted almonds.

Enjoy!

Kapcsolodó bejegyzések

1 Comment

 1. GrizzlyAndrew

  2017-10-26 at 12:45

  Nagyon jo!!!

Hozzászólás

All rights reserved © 2018 KonyhaParádé

Fel ↑