The English version of the Tang Yuan recipe is beneath the Hungarian post.

Már rég a fejemben volt, hogy elkészítsem ezt a recept. Íme bemutatom az egyik kedvenc ázsiai édességem. Van valami abszolút nem mindennapi ezekben a nyúlós, ragacsos ugyanakkor ízletes gólyócskákban. Ha nem ismered a Tang Yuan-got vagy még nem ettél ilyet vagy hasonlót ( gondolok itt a mochi-ra ) akkor lehet, hogy ez most nem hangzik valami bizalomgerjesztően… de ne ítélkezz előre, kóstold meg!

Szükséged lesz rizs lisztre, mégpedig a “gluténesre”. Keresd a glutinous rice vagy sticky rice, esetenként mochiko feliratot a lisztes tasakon. Ne zavarjon meg a glutenous vagy gluténes szó, nincs benne glutén. Amiben viszont eltér a normál rizsliszttől az, hogy sokkal magasabb benne a keményítő tartalom, forró víz hatására totál ragacsos lesz. Ez alkalmassá teszi arra, hogy elkészítsd ezeket az apró golyókat és nem esik szét főzes közben a vízben.

Magas a vízfelvevő képessége, ha szárazra készíted a tésztát repedni fog. A recept szolgáljon útmutatóul ebben az estben, magad kell hogy érezd a tésztát összeállítás után és teszteld mielőtt elkészítenéd az összes golyót.

Itt megjegyezném, hogy a fekete szezámmagos a legpopulárisabb filling, de én nagyon szeretem a mogyorósat is illetve készítik azuki bab pasztával is. A szezámmag pirítása nagyon fontos mozzanat a töltelék elkészítésénél, ne hagyd ki semmi képpen, ez fogja biztosítani a Tang Yuan karakteres ízét. Nem mondok újat ha azt mondom nem én találtam fel ezt a receptet, az én csavarom ebben itt a jázmin tea amit enyhén édesítek. Szerintem nagyon jól illik ehhez a desszerthez. Sok esetben cukros lében vagy gyömbérrel ízesített szirupban találják a golyókat.

A recept eredete egyébként kínai, az egyik szimbolikus étel amit a Kínai újévkor fogyasztanak. A család összetartozását jelképezi.

tang yuan

tang yuan

 

Tang yuan receptje


Ebből a mennyiségből kb 20-22 dumpling vagy golyó lesz, ami kb 4 adag.

A töltelékhez:

 • 100g fekete szezámmag
 • 80g porcukor
 • 60g zsír ( én házi kacsazsírt használtam  )

A rizs tésztához:

 • 250g gluténes rizs liszt
 • 200-220g langyos víz

A jázmin teához:

 • 1 ek jázmin tea / loose ( dragon pearl )
 • 400ml 85C víz
 • 2 ek cukor
 1. Először a tölteléket készítem el. Egy nagyobb serpenyőben elkezdem pirítani a szezámmagot addig amíg az illatok fel nem csapnak. Ne pirítsd túl mert keserű lesz.
 2. Beleteszem a robotgép táljába és elkezdem porítani. Durva darát kell hogy kapj. ( amikor ezt készítettem eszembe jutott miért is nem próbáltam meg ki mákkal?? ) Hozzá adom a cukrot és a zsírt és egyenletes masszát készítek belőle. Kikaparom egy tepsire, elegyengetem laposra majd beteszem a hűtőbe kb fél órára amíg megdermed.
 3. Ezalatt az idő alatt elkészítem a tésztát. Egy tálba mérem a lisztet majd apránként adom hozzá a langyos vizet. A tésztának szépen össze kell állnia, és formázhatónak kell lennie. 20-22 részre osztom és gömbölyítem őket. Letakarom.
 4. Elkészítem a jázmin teát is. A 85C fok körüli vizet ráöntöm a teafűre és kb 1-2 percig áztatom, szűröm, majd édesítem. Ne dobd ki a teafüvet, tökéletesen felhasználható még legalább 2-szeri használatra. Sokszor harmadjára is használom, van hogy csak hideg vizet öntök rá és 1-2 óráig ázik ( cold brew )
 5. Kiveszem a tölteléket a hűtőből és 20-22 egyforma részre osztom, majd apró golyókat készítek belőle. Beteszem a mélyhűtőbe, hogy ismét megdermedjen. Közben elkezdtem a rizsgolyókat kilapítani. Mindegyik közepébe teszek egy szezámgolyót és bevonom a rizstésztával, gömbölyítem.
 6. Vizet forralok és kb 2-3 percig főzöm őket vagy amíg fel nem jonnek a víz tetejéte. A meleg jázmin teában tálalom.

Tipp: a kész golyók tökéletesen fagyaszthatóak. Tedd őket egy tepsire ami befér a fagyasztódba. Kb egy óra múlva megfagynak annyira, hogy ömlesztve is tárolhatóak lesznek. Felhasználáskor fagyosan kezd el őket főzni, nyilván a főzési idő hosszabb lesz.

Enjoy!

tang yuan

 

Tang Yuan / glutenous rice balls filled with black sesame


 

There is a small Chinese restaurant in Cambridge called Zhounghua Traditional snacks. They do amazing handmade dumplings, soups and among a few other delicious snacks Tang Yuan too. We often go there for a quick but very flavourful dinner. Tang Yuan became one of my favourite Chinese sweets, from now on I can enjoy them at home too…

The recipe is simple, my twist on this dessert is that I made a sweetened Jasmine tea that well complimented the toasted sesame rice balls.

You will need a rice flour which called glutinous rice flour or you can also look for sticky, sweet or mochiko rice flour too. The flour absorbs a lot of water. Make sure you add enough water to create a soft, dough that does not brake apart while you forming a ball. This recipe makes 20-22 Tang Yuan.

Recipe for the filling:

 • 100g black sesame seeds
 • 80g icing sugar
 • 60g lard ( I used my home made duck fat )

For the dough:

 • 250g glutinous rice flour
 • 200-220g warm water

For the tea:

 • 1 tsp of Dragon pearl jasmine tea
 • 400ml 85C water
 • 2 tbsp sugar
 1. First make the filling. Toast the sesame seeds untill you start to notice the fragrant smell of the seeds. Don’t burn it otherwise it’s becomes bitter. Put it in a food processor and blend until coarse consistency. Add the icing sugar and the fat and continue blending until all incorporated.
 2. Scrape out to a tray and put it in the refrigerator for a half an hour.
 3. Make the dough. Slowly add the water to the rice flour and mix together. You should reach a nice even and plyable dough. Make 20-22 small balls put them on a try and cover until use.
 4. Pour the 85C water on the loose tea and soak the leaves for 1-2 minutes. Drain and sweeten the tea. Don’t throw away the tea leaves you can use them at least 1 or 2 more teas.
 5. Divide the sesame mass to 20-22 equal pieces and roll them in to ball. Put the tray into the freezer for few minutes or until became hard enough to handle. Meanwhile flatten the rice balls and put on water to boil.
 6. Cover the sesame balls with the rice and form a nice round ball. Make sure that the rice covers the sesame everywhere and equally. Cook them in boiling water for 2-3 minutes. Serve in the warm sweet jasmine tea.

These little balls are freezes well. Put them on the tray an pop into the freezer until completely hard. Move them to a zip lock bag or a container with a lid. Cook straight from freezer.

Enjoy and Happy Chinese New Year!!

 

 

 

 

Kapcsolodó bejegyzések