tápióka

The English version of the tapioca pudding is beneath the Hungarian post.

Először is Boldog születésnapot a KonyhaParádénak!! Immár 2 éve  fotózom, szerkesztem, írom a recept gyüjteményem és imádom!!

Láttam egy filmet évekkel ezelőtt, New in town a címe. Renée Zellweger a főszereplő ebben a romantikus vígjátékban, aki átveszi egy döcögő gyár írányítását. Azért, hogy megmentse az ott dolgozókat elkezdenek tápióka pudingot gyártani és természetesen Happy End-del zárul a film. Amikor ezt a pudingot készítem mindig eszembe jut ez a film… aminek egy részét Winnipeg varoskában a messzi Kanadában forgatták.. a legjobb ebben a storyban hogy párom pont innen való!! Haha! Micsoda véletlen!

Megmondom őszintén ez volt az első alkalom, hogy a tápióka pudingról hallottam. Évekkel később probáltam csak ki és megszerettem.

Sok lehetőség rejlik ezekben az érdekes ruganyos textúrájú, “ragacsos” gólyócskákban. Számtalan módon lehet ízesíteni, készíthető tejjel vagy bármilyen növényi alapú tejjel is. Az egyik kedvencem a kókusz tejes verzió… ebben a receptben tehén tejjel készítem zöld kardamommal együtt főzve édes tamarin szósszal tálalom amit szintén magam készítek el.

A tápióka egyébként nem más mint a keményítő amit a cassava gyökéből nyernek ki majd a feldolgozás során apró golyócskákat készítenek belőle. Ázsiai üzletekben könnyen beszerezhető a tamarinddal egyetemben. A tamarind gyümölcse fán termő hüvelyes termés, savanyú, fanyar egyben édeskés ízvilágot kölcsönöz az ételeknek. Az indiai konyha és sok más ázsiai konyha előszeretettel használja. Manapság világszerte termesztik. Néhány üzletben láttam már friss tamarind hüvelyeket is, de általában a hüvelye nélkül celofán csomagolásban árulják enyhén préselve.

Kardamom tápióka puding édes tamarind szósszal, pirított szezámmag


Eből a receptből 2 adag lesz.

A tamarind szószhoz:
 • 100g tamarind
 • 150g kókusz virág nektár cukor vagy rapadura cukor
 • 180g langyos víz
A tápióka pudignhoz:
 • 80g tápióka gyöngy
 • 550g tej vagy kókusztej
 • 6-8db zöld kardamom
 • fél fahéj rúd
 • 50g cukor
 • 1-2 ek pirított szezámmag a szóráshoz
 1. Először a tamarind szószt készítem el. Beáztatom a tamarind “húst” langyos vízbe kb egy órán keresztül. Egy sűrű szövésű szűrőn keresztül átpasszírozom egy kisebb tálba amíg csak a tamarind héjja és esetlegesen a magja marad fenn.
 2. A cukrot bele mérem egy vastag aljú edénybe 2 evőkanál vízzel. Addig melegítem míg a cukor teljesen el nem olvad. Hozzá adom az átpasszírozott tamarind vizet és kb 5 percig főzöm közepes hőn. Ne főzd tovább mert a tamarind veszít frissességéből! Átöntöm egy kisebb edénybe,  hogy teljesen lehűljön. Ahogy hűl egyre sűrűsödik.
 3. A pudinghoz a gyöngyöt belemérem egy vastag aljú edénybe, hozzá adom a tejet, kardamomot és  a fahéj rudat. Lassú tűzőn sűrű kavargatás mellett főzöm amíg az apró gyöngyök áttetszővé nem válnak és szépen megduzzadnak. Hozzá adom a cukrot és addig kavarom míg el nem olvad. Kb 20 percet vesz igénybe és készen van a friss, ragacsos és ízletes tápióka puding.
 4. Kihalászom a fűszereket és két részre osztom, rákanalazok 1-2 kanál édes tamarind szószt, megszórom frissen pirított szezám maggal.

Hidegen és melegen is finom! Enjoy!

tápióka

tápióka tápióka

Cardamom tapioca pudding with sweet tamarind and sesame


First-of all Happy Birthday to my KonyhaParádé ( KitchenParade) Blog!! For the last two years I’m collecting , photographing, editing my posts! And I love it!!

Did you see the film called New in town? Renée Zellweger, the main character who sent to the far away little town in ( some of the parts were filmed Winnipeg ) Canada to take over a struggling factory. They start to producing tapioca pudding and of course the film has happy ending… strange because when ever I cook tapioca pudding I remember this romantic comedy!  Haha!The even more strange thing in this story is that my partner is from Winnipeg, Canada!!

This recipe makes 2 small bowls of tapioca pudding.

For the sweet tamarind sauce:

 • 100g of pure tamarind pulp
 • 150g of coconut blossom sugar or rapadura sugar
 • 180g of warm water

For the tapioca pudding:

 • 80g tapioca pearl
 • 550g cow milk or any plant based milk
 • 50g sugar
 • 6-8 pieces green cardamom
 • half a cinnamon stick
 • 1-2 tsp  freshly toasted sesame seeds
 1. First I make the fresh tamarind sauce. Soak the tamarind pulp in the warm water for about an hour. Pass it through a fine sieve until all the tamarind flesh has gone through.
 2. Put the sugar and 1-2 tbsp of water in a heavy-bottom pan and melt the sugar completely.  Add the tamarind water and slowly simmer for about 5 minutes. It’s going to turn thicker.
 3. For the tapioca pudding, measure the pearls into a heavy-bottom pan along with the milk and the spices. Start cooking it on a low heat, stirring regularly. The tapioca pudding is done when the pearls turns transparent and soft, the milk becomes thick. Pour in the sugar and mix it well.
 4. Pick out the spices and discard them. Divide the pudding between two small bowls, spoon over some of the sweet tamarind sauce and sprinkle with the freshly toasted sesame seeds.

It’s a very tasty and quick dessert. Consume it hot or cold! Enjoy!

Kapcsolodó bejegyzések