KonyhaParádé

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it" – Julia Child

Olivás taralli és egy kis dél Olaszország / Olive taralli

English version of the taralli recepie is beneath the Hungarian post.

Imádok utazni és nagyon szeretem Olaszországot, gondolom ezzel nem árultam el nagy titkot. Ha követed az írásaimat akkor ez tisztán látszik is. Nem akartam említés nélkül hagyni a tavaly Olaszországi utazásunkat sem az írásaimból, szerintem mégér egy pár mondatot és egy nagyszerű receptet is.

A mai nap már a szilveszter éjszakája járt az eszemben, azon gondolkodtam mit süthetnék, persze az alkohol mellé nem árt egy kis ropogtatni való… a taralli tökéletesnek ígérkezik…

Dél Olaszország – Puglia

Dél Olaszország- Puglia

A taralli egy tradicionális pugliai sós ropogtatni való, az olasz csizma sarkán akadtunk rá a körutazásunk során. Az íz élmény még mindig a számban él róla, azóta is azt az igazi ízt kerestem. Igazából már a harmadik próbálkozásunk taralli recept ügyben. Az első kettő nem lett olyan amilyenre emlékeztünk tavalyról, viszont ez teljesen olyan lett…

Olivás taralli receptje:
 • 300g 00’típusú tészta liszt
 • 120g fehér bor
 • 90g extra szűz olivaolaj + a kenéshez
 • 7g tengeri só + a tetejére
 • csipet frissen őrölt fekete bors

A legjellemzőbb fűszer amit a tarallihoz használnak az az édeskömény. Én személy szerint nem vagyok oda érte úgyhogy én ezt kihagytam.

Minden alapanyagot egy tálba mérek és kb 5 perc alatt tésztát gyúrok belőle. Letakarom és 20-30 percet hagyom pihenni. Kisebb dió nagyságú darabokra osztom és kb 8 cm hosszú csíkokat sodrok belőle. Karikát formázok a csíkokból úgy hogy a végeit egymásra hajtom és kissé lenyomom, hogy összeragadjanak.

Ennél a pontnál kihagytam egy mozzanatot a főzést, amit totál nem találok szükségesnek, sőt. Az én pugliai tapasztalataim szerint a taralli ropogós és inkább kissé omlós. A főzés során a tészta állaga megváltozik és sütés után nem lesz igazán ropogós. Az első két recept próbálkozásnál kifőztük őket mint a bagelt, de ennél a receptnél nem tettem és voila! Tökéletes lett.

Szilikonlappal vagy sütőpapírral kibélelt tepsire teszem őket. Kb 60 db kis taralli lett belőle .

Előmelegítem a sütőt 200 celsius fokra és kb 23-25 percig sütöm a tarallikat vagy amíg szép aranybarna nem lesz és tapintásra teljesen kemény.

Amint kiveszem a sütőből megkenem őket extra szűz olivaolajjal és azonnal megszórom sóval, hogy legyen esélye valamennyre ráragadni. A tepsin hagyom teljesen kihűlni.

Kitűnő társaság egy pohár finom fehér bor mellé…

 

This scrumptious taralli recipe is inspired by our southern Italian travel last year. Since then I tried out a few recipes but none of them were similar to those we had in Italy. I was searching for the flavour and texture that we have in our memory. Finally with a few modifications I was able to reproduce it.

Olive taralli recipe:
 • 300g 00’tipo pasta flour
 • 120g white wine
 • 90g extra virgin olive oil + extra for after baking
 • 7g  sea salt + extra for after baking
 • a pinch of freshly ground black pepper
Method:
 1.  Heat the oven to 200 celsius. In a medium size bowl mix all the ingredients and kneed it for about 5 minutes. Cover it and leave it to rest for 20-30 minutes.
 2. Pinch off a small walnut size ball from the dough. Between your palm and your table work surface roll it out in to an 8 cm long cylinder shape. Repeat it until you use up all your dough.
 3. Form a small circle, and put them on a baking tray laid with parchment paper or silicone sheet.
 4. Put the tray in the preheated oven and bake them for about 23-25 minutes.
 5. As soon as the taralli are done and still hot brush them with the extra virgin olive oil and sprinkle with sea salt. Let it completely cool down.

It is a perfect snack with a nice glass of white wine…

Kapcsolodó bejegyzések

2 Comments

 1. Nagyon finom

Hozzászólás

All rights reserved © 2018 KonyhaParádé

Fel ↑