KonyhaParádé

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it" – Julia Child

Biang biang tészta / Biang biang noodle

The English version of the biang biang noodle recipe is beneath the Hungarian post.

Sokadszori próbálkozásom eredménye ez a biang biang tészta. Természetesen végeztem kutatásokat és több receptet is próbáltam, de valahogy egyik sem volt a nyerő. Elszakadt mert nem volt elég ruganyos vagy nem volt “rágós” ( chewy ). Rá kellett jönnöm a kézzel húzott tészta fortélyaira és így már könnyebben ment. Neked már könnyű dolgod lesz…

A biang biang tészta egyre felkapottabb ázsiai tészta, főleg a foodie-k körében. Nem hiába, hisz tényleg nagyon finom egyedi tészta féle. Eredete Kínában a Shaanxi tartományban található, nagyon híres a Xi’an városban készült variáció ami egy erősen köménnyel fűszerezett bárány étel. A biang tészta régen a szegény ember étele volt, mára már populárissá vált Kínán kívül is.

Egy érdekesség a biang biang tészta kínai karaktere 58! vonásból áll ami az egyik legbonyolultabb kínai karakter. A névét a készítése közben keletkező hangról kapta azáltal, hogy nyújtásánál oda-oda csapják az asztal felülethez.

A tésztát fogyasztás előtti nap készítsd el. Állnia kell 12-24 óra hosszát ezalatt az idő alatt a gluténnak ideje lesz kiteljesedni. Ebből a mennyiségből 2 adag lesz.

Biang biang

Biang biang

 

Biang biang tészta receptje:


 •  220g magas fehérje tartalmú liszt ( én Manitóbát használtam )
 • 100-110g víz (a liszt vízfelvevő képességétől függ )
 • nagyobb csipet só
 • 1 ek napraforgó olaj (kb 15ml)

Az ázsiai dresszinghez:

 • Szecsuán chili olaj ( receptet itt találod )
 • 2-3 ek kínai fekete rizs ecet
 • szója szósz ízlés szerint ( én csak a végén kevertem hozzá, kitűnő só helyett )
 • koriander zöld és újhagyma tetszés szerint a tetejére

Szükséged lesz még fejenként egy közepes pak choi-ra.

 1. A tésztához a lisztet és a sót bele mérem egy tálba és lassan fokozatosan adom hozzá a vizet, közben a kezemmel keverem. Hozzá adom az olajat is és kb 10-15 perc alatt ruganyos, sima tésztát gyúrok belőle. A tésztának keménynek kell lennie, de az összes lisztet fel kell hogy vegye ha lehet ne adj hozzá több folyadékot!
 2. Egy rudat formázok belőle, megkenem olajjal és becsavarom fóliába. A hűtőszekrénybe teszem legalább 12 órára.
 3. A tészta nyújtása előtt legalább 3 órával kiveszem a hűtőből és hagyom, hogy átvegye a szobahőmérsékletet. 4 egyforma részre vágom, 20 percet pihentetem. Közben leveleire szedem a pak choi-t, megmosom. Összekeverem a dresszing hozzávalóit majd félre teszem míg a tészta elkészül.
 4. Kissé kilapítom a tenyeremmel majd nyújtófával kinyújtom kb 20 cm hosszú téglalapra. Segítségül veszek egy evőpálcikát ( bármi lehet ami hasonló ) és belenyomom a tészta közepébe hosszanti irányba. ( lásd a képen ) Felteszek vizet forrni sóval.
 5. Megfogom a tészta két végét és lassan elkezdem húzni ellentétes irányba közben oda oda csapom az asztal felületéhez. Mikor már legalább egy méter hosszú, leteszem az asztalra úgy hogy ne zsugorodjon vissza. Ugyan így járok el a másik három darabbal is.
 6. Mikor a víz forr középen szétválasztom a tésztát az evőpálcika mentén és beledobom a vízbe. 1-2 percig forralom majd mellé rakom a pak choi leveleket is. Tovább főzőm még 1-2 percig. Leszűrőm a tésztàt és rögtön tálakba tesztem. Itt egy video a nyújtásáról.

Össze keverem a dresszinggel, szójaszósszal, megszórom a corianderrel és újhagymával és már eszem is… mmmh…

Biang biang

 

Biang biang noodle


The biang biang noodle originated in China Shaanxi province. Nowadays this type of hand pulled noodle has become more popular outside of China too.

The texture of this interesting belt-shaped noodle is firm and chewy, just how I like noodles. Even with a simple Asian dressing a perfect bowl food! This recipe makes 2 portions.

Recipe for the noodles:
 • 220g very strong breadflour ( I used Manitoba )
 • 100-110g water ( dependens on the flour )
 • pinch of salt
 • 1 tbsp sunflower oil ( 15ml )
For the Asian dressing:
 • Sichuan chilli oil ( you can  find my recipe here )
 • 2-3 tbsp black rice vinegar
 • soy sauce of your liking

You will also need 2 medium sized pak choi and some chopped coriander and spring onion for garnish.

 1. For the noodle, mix together the salt and the flour then slowly add the water and the oil. Start kneading the dough for about 10-15 minutes. Brush the surface with some oil and wrap it with cling film, place in the fridge for 12-24 hours.
 2. 3 hours before use, take the dough out from fridge and let it come to room temperature. Cut it in 4 equal pieces and rest it for 20 more minutes. Roll each piece out to an approximately 20cm long rectangle and with a chopstick make a mark in it lengthwise ( see picture above ). Put on salty water for boiling, and mix together the ingredients for the dressing. Take the pak choi apart
 3. Grab the two ends and start pulling them away gently from each other ,while slap it on the table few times. ( the biang biang noodle’s name come from this slapping sound ).
 4. Put it on the table and try to maintain the shape. Repeat with the remaining 3 pieces. ( here is a helpful video ).
 5. When the water is boiling pull them apart along the mark you made in step 2, and cook them for 1-2 minutes. Add the pak choi and cook for another 2minutes.
 6. Drain it, put it in two bowls and mix them with the dressing. Garnish them with the coriander and spring onion, eat it immediately.

Kapcsolodó bejegyzések

6 Comments

 1. GrizzlyAndrew

  2017-05-11 at 20:11

  Finom

 2. Szia Kinga, milyen liszt a manitoba?

Hozzászólás

All rights reserved © 2018 KonyhaParádé

Fel ↑