The English version of the Fig and almond tart is beneath the Hungarian post. 

Francia fügés mandulatorta mindig is nagy kedvencem volt! Van valami ebben a frangipán krémben ami egyszerűen csodás kombinációt alkot a friss fürgével és a vajas tésztával…

Fügés mandulatorta

Rájöttem nem egyszerű finom és magas gyümölcs beltartalmú füge lekvárt találni. Semmi képpen nem akartam olyan lekvárt venni amiben az összetevők listája a cukorral kezdődik. Végül is egy francia füge lekvárt vettem (csak hogy autentikus maradjak ) ami egyenesen Provanszból érkezett 65% lila füge tartalommal. Megérte az árát! Isteni finom!

Fügés mandulatorta

Füge és mandula torta

A fügés mandulatorta elkészítéséhez szükséged lesz egy 22 cm átmérőjű hullámos szélű torta formához.

Fügés mandulatorta 


Először a vajas tésztát készítem el:

 • 150g sima liszt
 • 25g őrölt mandula ( liszt )
 • 75g félpuha vaj felkockázva
 • 40g porcukor átszitálva
 • 1 egész tojás kissé felverve

A frangipán krémhez:

 • 140g puha vaj
 • 140g porcukor átszitálva
 • 175g mandula liszt
 • 2 egész tojás

Szükséged lesz még 5-6 szép lila fügére, jó minőségű füge lekvárra és egy kevés szeletelt pirított  mandulára a díszítéshez.

 1. A vajas tésztához belemérem a liszteket és  a vajat a dagasztógép táljába és addig keverem míg morzsás állapotot nem kapok. Hozzá adom a porcukrot és az egész tojást is és addig járatom lassan míg minden egyenletesen elkeveredik. Itt ennél a pontnál azt gondoltam sok a folyadék, mert ragacsosnak nézett ki a tészta. Vajon túl sok a folyadék a tésztámban?
 2. Kikaparom egy fólia darabra és annak segítségével egy nagyjából lapos kör alakot formázok belőle. Körbe csomagolom majd beteszem egy órára a hűtőbe. Fontos!
 3. Míg a tészta a hűtőben pihen elkészítem a frangipán krémet. A dagasztógép táljába mérem a porcukrot és a puha vajat majd a habverő segítségével habosra verem a legmagasabb fokozaton.
 4. Majd ha már teljesen habos és kifehéredett hozzá adom a tojásokat egymás után, közben keverek rajta, hogy eloszlódjon a keverékben. Két részletben adom hozzá a mandulát is.
 5. Előmelegítem a sütőt 165 celzius fokra. Kiveszem a tésztát a hűtőből és lisztezett felületen kinyújtom kb 2mm vastagságúra. Minden kételyem elszált a tészta ragacsosságával kapcsolatban mikor kivettem a fóliából. Tökéletesen összeállt és egy gyönyörű könnyen nyújtható vajas tésztát kaptam. Kell neki az egy óra a hűtőben!
 6. Felhajtom a nyújtófára és ráigazítom a torta formára. Igyekszem minden ívbe óvatosan belenyomni, hogy szépen felvegye a forma alakját. Ollóval körbevágom a tészta lelógó széleit, de hagyok 1-2 cm-t túllógni. Eloszlatok 2-3 evőkanál füge lekvárt az alján majd habzsákból nyomom rá a frangipán krémet. Azt összeset felhasználom. Belenyomkodom a negyedre vágott fügéket ( előtte kicsit becukroztam őket ). Mehet a sütőbe 40-45 percre.

Csodálatos illat terjengett a lakásban.

Miután megsült a sütőben hagyom 10 percet nyitott ajtónál, majd a formában hagyom langyosra hűlni a konyhapulton. A fügés mandulatorta készítés legnehezebb része következett… megvárni míg meghűl!

Levágom a lelógó széleket és kiveszem a formából, óvatosan ráteszem a rácsra. Megszórom a mandulával és hintek rá porcukrot.. csak pár percem volt fotókat készíteni, nem bírtunk tovább várni.

Füge és mandula torta

Füge és mandula torta

Füge és mandula torta

Füge és mandula torta

 

Fig and almond tart


Fig! one of my favourite fruit. However there is something in the combination of fig and the elegant frangipan creme… I bring you the French fig and almond tart.

For this tart you will need a 22cm diameter round pastry tin with removable bottom.

For the pastry:

 • 150g of plain flour
 • 25g almond flour
 • 75g of semi soft butter, cubed
 • 40g of sifted icing sugar
 • 1 whole egg, lightly beaten

For the frangipan creme:

 • 140g of sifted icing sugar
 • 140g of soft butter
 • 2 whole eggs
 • 175g almond flour

You will also need 5-6 purple figs (quartered ), good quality fig marmalade and toasted almond flakes for decoration.

 1. For the pastry measure the flours and the butter in the bowl of a mixer than mix it until you reached the crumbly texture. Add the sugar and the egg and continue mixing until the dough just come together. It will look wet. Scrape it out on a piece of cling film and try to shape it into a flat round. Cover it and put it in the refrigerator for an hour.
 2. While the pastry is resting make the frangipan creme. In a mixing bowl measure the icing sugar and the butter. Whisk it until it turns pale in colour and is nice and fluffy. Gradually add the eggs and at last the almond flour. Whisk it slowly to reach the even texture. ( about a minute )
 3. Preheat the oven to 165 celsius. On a floured surface roll out the pastry to 2mm thickness and with a rolling pin carefully put it on a pastry tin and tuck it in nicely. Cut down the overhanging pastry with scissors but leave about 1-2 cm.
 4. Spread 2-3 tablespoons fig marmalade on the bottom and pipe the frangipan creme over it. Slightly push in the fig pieces and put in the preheated oven for about 40-45 minutes.
 5. Leave it in the oven for about 10 minutes with the door open. Take it out and let it cool down slightly. Cut down the overhanging edges and push it out from the pastry tin. Let it cool down on cooling rack. Sprinkle with the almond flakes and dust with some icing sugar.

 

Kapcsolodó bejegyzések