KonyhaParádé

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it" – Julia Child

Hideg kefíres céklaleves – Riga

Rigában voltam meglátogatni egy kedves barátnőmet múlt héten. Keresztbe kasul bejártuk a várost sok szépet láttunk és természetesen finom ételeket ettünk. Az idő szuper volt ottartózkodásom alatt, így többnyire könnyed fogások után néztem. Az egyik ilyen volt a hideg kefíres céklaleves…

Céklaleves

Riga nagyon szép város, szép műemlékekkel, épületekkel, parkokkal és a gyönyörű folyóparttal. Az óvárosi rész nem túl nagy viszont annál szebb. Érdemes eltölteni itt egy hétvégét.

picsart_09-14-10-54-11

Ez idő alatt rendezték meg a Riga Food 2016 elnevezésű food fesztivált ami egyben Balkán séf verseny, gasztronómiai vásár, bartender verseny és professzionális konyhai eszközök bemutatója is volt. Egy egész napot eltöltöttunk ott, nagyon érdekes volt és meglepetésemre magyar kiállítókkal is találkoztam.

Céklaleves

Megkóstolhattuk a híres fekete kenyeret (amitől teljesen odáig voltam-a recepten dolgozom), a Kvass-t ami egy fekete kenyérrel fermentált ital és nagyon egyedi íze van. Ami nagyon meglepett az a Brill pálinkaház zöldség párlat kínálata. Kóstoltam a paprika, zeller és a kedvencem a cékla pálinkát mind nagyon finom és illatos.

Céklaleves

Természetesen a helyi piacot sem hagyhattam ki. Lenyűgözött a portékák frissesége és sokszínűsége. A lettek nagyon hagyományőrzőek, szeretik a saját termékeiket és tiszteletben tartják a régi feldolgozási módokat. Agrár ország lévén sok mindent maguk termelnek meg. Sok és jó minőségű burgonyát, káposztát, hagymát, céklát, árpa gyöngyöt fogyasztanak. A disznó hús a legnépszerűbb hús féle, és tengerparttal rendelkező ország lévén a halászata sem elhanyagolható. Nagyon szeretik a heringet főleg pácolt formában, de rengeteg különböző halat tartósítanak füstöléssel is.

Lettországban a céklát előszeretettel fogyasztják, többféle levesben (hideg és meleg céklaleves) és salátákban is kóstoltam. Kivétel nélkül mind ízlett. A pácolt hering saláta volt a kedvenc amit főt krumplival, főtt tojással és céklával rétegeznek.

Céklaleves

Na de most már rátérek a hideg kefíres céklaleves receptjére:
  • 5-6 közepes méretű cékla
  • 1.2 l kefír
  • fél kígyóuborka
  • 2 szál újhagyma
  • 2-3 ek apróra vágott kapor
  • 2 db kemény tojás
  • olíva olaj

Előmelegítem a sütőt 180 Celsius fokra. Persze a céklát főzhetjük is, de én sokkal jobban szeretem sütőben sütni. Az íze koncentralódik és édesebb is lesz.

Céklaleves

Beolajozom a cékla felületét  sózom, borsozom és alufóliába csomagolva sütöm kb 90 percig. A késnek könnyen bele kell mennie, de még mindig kicsit kemény legyen a cékla sütés után.

Céklaleves

Várok, amíg meghűl, majd meghámozom.

Közben lereszelem az uborkát, összevágom az újhagymát, megfőzöm a  tojást és finomra vágom a kaprot.

Céklaleves

Lereszelem a céklát is majd hozzá  adom a többi előkészített alapanyaghoz a tojást kivéve. Hozzá keverem a kefírt sózom, borsozom.

Céklaleves

Pár órára a hűtőbe teszem, de az a legjobb ha egy éjszakát áll így összérnek az ízek. Tálalásnál tojást reszelek a tetejére. Kitűnő nyári hűsítő leves, természetesen egy szelet fekete kenyér társaságában.

 

Céklaleves

 

 

 

 

Kapcsolodó bejegyzések

2 Comments

  1. Eloszor is a gyonyoru kepeid fognak meg minden alkalommal.Rigáról nem sokat tudunk,de most bepillanthattunk a városba ízletes beszámolód és a sok szép foto által.Koszonjuk ezt Neked!Ezt a céklalevest pedig mindenképp elkeszitem már a színei is erre sarkallnak.

    • Köszönöm a kedves hozzászolást, örülök, hogy tetszik a poszt, sok örömet a leves elkészítéséhez. 🙂

Hozzászólás

All rights reserved © 2018 KonyhaParádé

Fel ↑