KonyhaParádé

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it" – Julia Child

Kínai gőzölt azuki bab gombócok ( Dou Sha Bao )

A Kinai gőzölt azuki bab gombócok nagyon népszerűek ázsiában, de kölönösen Kínában a szülőhazájában. Egyszerű és gyors az elkészítése, könnyed, puha és édes csemege. Életemben először Londonban találkoztam vele, a kínai negyedben sétálva. Az utcákon árulják kb 1 fontért, gyors harapni való ha éhes az ember.
Az azuki bab vagy vörös bab kelet Ázsiában termesztett kultúr növény. A babot hosszas főzés után összetörik, átpasszírozzák, hogy ne maradjanak benne héj darabkák. Cukorral vagy mézzel édesítik. Már évszázadok óta használják különböző, elsősorban édességek készítésénél.

Kínai gőzölt azuki bab gombócok

A recept egyszerű viszont gőzőlő szükséges hozzá. 12 darab lesz belőle.

Recept:

  • 240g sima liszt
  • 130g langyos víz ( helyettesítő langyos tejjel is )
  • 1 tk cukor
  • 4g instant élesztő por
  • Azuki vörös bab pasta  ( készen vehető ázsiai üzletekben )

Az összes alapanyagból sima tésztát gyúrok, majd letakarva pihentetem amíg duplájára nem kel. 12 egyforma részre osztom, majd golyókat formázok belőle és letakarom egy fólia darabbal, hogy ne száradjon meg a felülete.

Kínai gőzölt azuki bab gombócok

Kb 15 perc után kilapítom őket a tenyeremmel majd a nyújtófa segítségével kinyújtom őket nagyjából 10cm átmérőjű körökre. Mindegyik közepébe teszek egy kisebb kanálnyit a bab pasztából majd összecsípem az alját.

Kínai gőzölt azuki bab gombócok

Győződj meg róla, hogy alaposan körbe burkoltad a vörös bab pasztát a tésztával és szép gömb alakúra formáztad. A gőzölő táljába teszem őket úgy, hogy elég helyet hagyok közöttük. Több mint duplájára fognak nőni. 30 percet kelesztem őket, közben felteszem a wokot és vizet kezdek forralni benne közepes fokozaton.

Kínai gőzölt azuki bab gombócok

Kínai gőzölt azuki bab gombócok

Ráteszem a bambusz gőzölőt, lefedem a tetejével és 12 percig gőzölőm. Az idő letelte után lekapcsolom a gázt és várok pár percet.  Nem nyitom fel rögtön mert a forró gőz megégethet. Még melegen tálalom. Ázsiában előszeretettel fogyasztanak hozzá hideg szója tejet vagy teákat.

Kínai gőzölt azuki bab gombócok

Kínai gőzölt azuki bab gombócok

Kapcsolodó bejegyzések

1 Comment

  1. Finom!!!

Hozzászólás

All rights reserved © 2018 KonyhaParádé

Fel ↑